Zalmrolletjes, gekookte eieren, vleeswaren en allerlei lekkere broodjes. Grote kans dat je deze lekkernijen tegenkomt tijdens een brunch. Maar let op een besmetting met salmonella, want bij veel rauwe en dierlijke, producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel komt deze bacterie voor.
Buikpijn (en andere vervelende klachten) is het laatste wat je wil hebben tijdens of na en gezellige brunch. Het is daarom verstandig om een salmonellabesmetting te voorkomen. Waar je op moet letten? Leggen wij je uit.
Besmetting met salmonella
Besmetting met een salmonellabacterie komt vaak voor in Nederland. Mensen lopen deze besmetting op door besmette, dierlijke producten of door het eten van rauwe groente, kiemgroente en fruit, waar salmonella op kan voorkomen. De bacterie zorgt regelmatig voor darmklachten bij mensen. Deze meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, overgeven en diarree. Ook hebben sommige mensen last van hoofdpijn, koorts of spierpijn.
Zes tot 72 uur
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal zes tot 72 uur. Maar niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten gaan meestal na drie tot zeven dagen vanzelf voorbij. Bij ouderen en baby’s kunnen de darminfecties ernstiger zijn, omdat zij een groter risico lopen om uitgedroogd te raken.
Salmonellabesmetting voorkomen
Maar wat kan je doen om meen salmonellabesmetting te voorkomen? ”Een goede hygiëne in de keuken is het allerbelangrijkst om besmetting met salmonella te voorkomen”, aldus het RIVM. ”Volg de bewaaradviezen op de producten op, was regelmatig je handen in de keuken en vóór het eten, en zorg dat rauwe, dierlijke producten in de keuken geen contact hebben met producten die je rauw eet (zoals salades en sommige vissoorten). Gebruik bijvoorbeeld aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en rauwe groente. Verhit vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het gaar is.
Wanneer contact opnemen met je huisarts?
Raak je toch besmet met salmonella? Let dan goed op dat je niet uitdroogt. Ook veroorzaakt salmonella diarree. Mensen met diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen. Drink daarom thee, water of bouillon. Bij uitdrogingsverschijnselen moet je weinig plassen, heb je veel dorst en voel je je suf. Wanneer je last krijgt van deze klachten is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Vooral bij ouderen, kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakkere gezondheid is dat laatste erg verstandig.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.