Het komt uit de zee, groeit op zonlicht en is supergezond. We hebben het natuurlijk over zeewier. In Korea en Japan is deze zeegroente niet meer uit de keuken weg te denken. En ook hier in Nederland is zeewier helemaal hot. Ben je nog niet overtuigd? Deze vijf geheimen brengen daar verandering in.
Geheim 1: Er zijn veel verschillende soorten zeewier
- Zeesla: over de hele wereld groeit zeesla, ook aan onze Zeeuwse kust. Je herkent dit groenwier aan de dunne, transparante en felgroene bladeren. Rauw doet deze zeewier het goed in een salade. Ook lekker: roergebakken zeesla.
- Kombu: dit hartige wier is dé smaakmaker voor een Japanse bouillon. Je kunt het ook roerbakken of er thee van trekken. Kobu groeit in de zeeën van Japan, Europa en de Verenigde Staten.
- Nori: in Japan wordt nori purperwier genoemd. Het is een combinatie van verschillende roodwieren en wordt in vellen verkocht. Lekker door een salade, rijstgerecht, stamppot of als ‘cracker’.
- Riemwier (zeespaghetti): de naam ‘zeespaghetti’ is terecht; de slierten kunnen tot wel drie meter (!) lang worden. Om dit bruine wier te oogsten moet je afreizen naar de kust van Ierland, Engeland, Frankrijk, Japan of de Verenigde Staten. Je kunt riemwier onder andere gebruiken als spaghetti of als noodles.
- Wakame: van alle wieren heeft wakame de meest zoete smaak. Dit bruine wier wordt vooral geoogst in Azië en smaakt goed in een salade, soep en rijstgerecht.
- Dulse: dit wier valt op door de dieprode kleur. In onder andere Schotland, Canada en IJsland wordt Dulse gedroogd gegeten als snack of toegevoegd aan salades.
- Hijiki: je vindt Hijiki alleen in gedroogde vorm in de supermarkt. Verwerk je dit bruinwier in een salade (lekker!), dan moet je het eerst even in koud water wellen. Om zelf Hijiki te plukken, moet je een vliegticket naar de kust van Japan, Zuid-Korea of China boeken.
- Arame: in Japan en Zuid-Amerika groeit dit nootachtige wier. Net zoals Hijiki wordt het na het oogsten meteen in de zon gedroogd. Je kunt het na het wellen koud eten, even kort koken of roerbakken.
Geheim 2: De vleesvervanger van de toekomst genoemd
Om zeewier te kweken, is alleen zonlicht en zee nodig. Er wordt dus geen beroep gedaan op schaarse landbouwgrond of zoet water. Omdat zeewier rijk is aan eiwitten, jodium en essentiële aminozuren, wordt het wel de vleesvervanger van de toekomst genoemd. Het is alleen nog wachten tot we onze gehaktbal verruilen voor wakame.
Geheim 3: Je kunt van zeewier lekkere granola maken
Granola is toch een mix van havermout, noten en zaden die je over je yoghurt of kwark strooit? Ja, dat klopt. De granola die je met zeewier maakt, is dan ook niet lekker om als ontbijt te eten. Je eet het als hartige snack, strooit een handje over je salade of soep. Voor deze granola met een vleugje zee heb je nodig: 150 gram havermoutvlokken, 75 gram gehakte noten, 2 vellen nori, 1 eetlepel olijfolie, een halve theelepel wasabipasta.
Verwarm de oven voor op 180. Doe de havermout en gehakte noten in een kom. Mix in een apart bakje de olijfolie en wasabipasta. Schep dit mengsel door de havermout en gehakte noten. Stop het voor twintig minuten in de oven en verkruimel dan de norivellen over de granola.
Geheim 4: Zeewier smaakt lekker bij zoetere groenten
Met broccoli, witlof en tuinbonen kun je zo een lekkere maaltijd verzinnen. Met zeewier is dat net iets lastiger. Niet alleen omdat we minder gewend zijn om met deze groente te koken, maar ook omdat het een bijzondere smaak heeft. Zeewier is namelijk umami, de vijfde smaaksensatie naast zout, zuur, zoet en bitter. Je kunt natuurlijk op internet speuren naar een lekker recept of dit handige stokpaardje onthouden: ‘Zeewier smaakt lekker bij zoetere groenten’. Denk aan wortel, ui, paprika en mais. De ietwat zoete smaak van de groente brengt de zoute smaak van zeewier in balans. Ben je juist gek op de hartige smaak van zeewier? Combineer het dan met ingrediënten die ook een umami-smaak hebben, zoals tomaat, shiitake en sojasaus.
Geheim 5: Van zeesla kun je tapenade maken
Van zeesla maak je in een paar minuten een lekkere tapenade. Als je verse zeesla gebruikt, dan kun je het na het afspoelen meteen gebruiken. Gedroogde zeesla moet je eerst een minuut of vijf wellen in koud water. Doe het in een blender om te mixen en voeg een beetje citroen, olijfolie en peper en zout toe. Lekker op een boterham of toastje of als pastasaus.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.
Beeldmateriaal: Pexels