In de supermarkt is een scala aan kruiden en specerijen te koop. Toch zijn de meeste Hollandse kruidenrekjes schaars gevuld met een potje basilicum, rozemarijn en peterselie. Dat kan spannender! Wij presenteren vijf minder bekende kruiden die een plek in je keukenkastje verdienen.
Sumak
Wie voor het eerst met sumak kookt, vraagt zich één ding af: ‘Waarom heb ik dit niet eerder gebruikt?’ Sumak is een mengsel van verschillende rode bessen van de sumakplant. Door de frisse, citroenachtige smaak, kun je het over bijna alle gerechten strooien. Denk aan gegrild vlees, salades, hummus, omeletten en sauzen. Week je sumak in water, dan houd je een roodpaarse vloeistof over. Je kunt dit warm of koud drinken of als azijnvervanger gebruiken.
Kentjoer
Voor extra pit in je eten moet je bij het broertje van gember zijn: kentjoer. In de Indonesische keuken wordt deze smaakmaker al eeuwenlang gebruikt. Kentjoer is het wortelstuk van de kaempferia galanga plant en wordt ook wel witte kurkuma genoemd. Je haalt het meeste uit dit specerij door de wortel te raspen. Voeg daarna kleine beetjes toe aan je soep, stoofpotje of rijstgerecht voor een pittige smaak.
Piment
Piment komt uit Jamaica. Al in de 15e eeuw haalde Columbus dit specerij naar Europa. Nu is piment in de meeste keukenkastjes spoorloos. Zonde! De smaak van piment is lastig te omschrijven. Het lijkt een mix van peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Niet voor niets wordt deze Jamaicaanse bes ook wel ‘all spice’ genoemd. In zoete en hartige gerechten doet piment het goed.
Karwij
In de 17e eeuw had karwij een vaste plek in keuken- én medicijnkastjes. Dit anijsachtige kruid werd toen veel gebruikt om verkoudheid en winderigheid te verhelpen. Nu we daar meestal andere middelen voor gebruiken, is karwij zeker niet overbodig. In zuurkool, hartige taarten en soepen smaakt dit kruid heerlijk. Verwar karwij trouwens niet met komijn. Qua uiterlijk en smaak lijken ze veel op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Karwij is een stuk scherper van smaak. Met beleid gebruiken dus!
Lavas
Deze smaakmaker wordt in de volksmond ook wel maggikruid genoemd. In restaurants wordt lavas veel gebruikt omdat het eetlustopwekkend werkt. Nog een reden dat het favoriet is onder koks, is de smaak. Deze aromatische plant heeft een hartige smaak die veel lijkt op bouillon. Daarom wordt het vaak toegevoegd aan soepen, sauzen, salades en vlees. Je kunt lavas gedroogd kopen of vers. De bladeren kun je fijngehakt toevoegen aan een gerecht, de steeltjes moet je eerst even blancheren.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.