Speciaal voor gezondNU hield actrice Noortje Herlaar een week lang een eetdagboek bij. Wat eet ze als ontbijt? En hoe eet ze glutenvrij én gezond? Noortje: “In de avond tijdens het leren van tekst, doe ik me te goed aan mijn favorieten; amandelpasta met dadels. Alsof er een engeltje op je tong piest.”
Maandag – een bak vogelvoer
Actrice Noortje Herlaar: “Ik ben druk bezig met de voorbereiding voor een nieuw project. Vandaag gaan we het script lezen met de hele cast. Ik ontbijt thuis met een grote bak vogelvoer (zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, chipzaad en hennepzaad), twee stuks fruit en twee scheppen geitenyoghurt. Ook neem ik standaard vitamine B12, omdat ik geen vlees eet. Vanwege mijn glutenintolerantie (coeliakie) neem ik mijn eigen lunch mee, omdat de kans groot is dat er vooral brood is vanmiddag. Ik heb nog een restje over van gister: salade met garnalen, avocado, tomaten, limoen en koriander. Eén van mijn favorieten! ’s Avonds kom ik behoorlijk gaar thuis en maak ik een pizza voor mezelf. Een makkelijke glutenvrije pizzabodem beleg ik met ui, aubergine en geitenkaas.”
Dinsdag – glutenvrije chocoladetaart
“Vogelvoer, check! In combinatie met mijn standaard extra vitamine C en D. In de middags lunch ik in Amsterdam bij Cottoncake in De Pijp en verwen ik mezelf met een rijk gevulde frittata, gevolgd door een stuk glutenvrije chocoladetaart. Tja…als het glutenvrij is, is het praktisch voor mij gemaakt. In de avond maak ik één van mijn favoriete recepten: pompoen uit de oven met sesampasta (tahini) en wat groene groentes erbij. ’s Avonds snoep ik nog een dadel of twee met amandelpasta. En neem ik twee magnesiumpillen voor het slapen.”
Woensdag – de lekkerste pastasaus
“Vandaag ben ik de hele dag onderweg. Eerst ga ik een reclame inspreken in een studio. Ik ontbijt met havermout en amandelmelk. Afgemaakt met een paar plakjes banaan en blauwe bessen. Ik maak een bak salade met onder andere de pompoen van gister om mee te nemen. ’s Avonds eet ik bij een vriendin. Ze maakt een heerlijke glutenvrije pasta naar een recept van Schär voor ons samen. Eigenlijk kan niemand zo lekker pasta maken als zij. Ze laat de saus altijd lekker lang pruttelen, dat is denk ik het geheim. En ze gooit agavesiroop door de saus.”
Donderdag – snelle wraps
“Ik begin weer met mijn bak vogelvoer. Dit keer met meloen en kokos.
’s Middags maak ik een omelet met spinazie, champignons en avocado. Na een scriptbespreking die de hele middag duurt, wil ik graag iets makkelijks eten. Wraps zijn dan zo fijn! Ik maak vaak een mix van courgette, paprika en andere groentes die ik nog heb liggen. Een heerlijk en makkelijk sausje erbij vind ik yoghurt met komijn. Dat geeft het zo’n lekkere oosterse smaak.”
Vrijdag – amandelpasta en dadels
“Vanochtend ben ik lijdend voorwerp voor studenten van de filmacademie.
Ik ben iets te laat mijn bed uitgekomen, dus werk snel de bak vogelvoer weer naar binnen en gooi een Fruit Bar in mijn tas voor de trek tussendoor. Lekker makkelijk voor een dag als vandaag. Als ik ’s middags thuis kom, maak ik nog een wrap die ik nog over had. Nu vul ik de wrap met tomaat en komkommer en wat feta. Als avondeten maak ik een Thaise curry met garnalen en rijst. En in de avond tijdens het leren van tekst, doe ik me te goed aan mijn favorieten: amandelpasta in combinatie met dadels. Alsof er een engeltje op je tong piest.”