Geen chiazaad en goji bessen, maar hondsdraf en brandnetels. Misschien lijkt het op het eerste gezicht onkruid, maar dat is het niet. Deze wilde planten zijn gezond, om de hoek te vinden en de basis voor veel lekkere gerechten. Geen idee hoe je deze wilde superfoods kunt herkennen? Wij geven je een spoedcursus.
De supermarkten liggen vol met superfoods, maar wist je dat hetzelfde geldt voor het bos en misschien zelfs je tuin? Je moet er alleen oog voor hebben. Tijd om die oogkleppen in de natuur af te zetten en te koken met de lekkerste wilde superfoods!
Wat je moet weten voordat je gaat wildplukken
Om te wildplukken hoef je geen Freek Vonk te zijn. Wel is het belangrijk om met aantal dingen rekening te houden:
- Officieel is wildplukken verboden, maar in bossen wordt het gedoogd. Lees altijd de regels op het bord bij de entree. Op sommige plekken mag je niet van het pad afwijken en riskeer je een boete als je dat wel doet. In je tuin ben je natuurlijk zo vrij als een vogel.
- Neem het zekere voor het onzekere en laat bij twijfel een plant staan. Je wilt niet het risico lopen dat je ziek wordt.
- Pluk niet meer dan je nodig hebt. Zo blijft er ook wat over voor anderen en voor de natuur zelf.
- Was en kook de planten goed, helemaal als je ze lager bij de grond plukt.
- Eet eerst een kleine hoeveelheid als je de plant nog nooit hebt gegeten. Je weet nooit hoe je lichaam erop reageert.
- Neem een veldgids mee en/of download een handige app, zoals ‘3000 planten determineren’.
Koken met hondsdraf
Hoe ziet het eruit? Deze kruidachtige plant herken je aan de nier- of hartvormige bladeren. Het blad is groen tot paarsachtig van kleur, de bloemen zijn paars- of lilakleurig en staan in kransen rond de steel.
Waar vind je het? Overal in Nederland. Hondsdraf bloeit van maart tot juni.
En wat maak je ermee? Van de jonge bladeren kun je een lekkere pesto maken. Mix de bladeren met met knoflook, pijnboompitten en olijfolie. Ook lekker in salades. Hondsdraf is familie van de munt en kan net zo gebruikt worden, dus ook in de thee.
Gezond? Ja! Hondsdraf is rijk aan vitamine C en staat bekend als ontstekingsremmend en vochtafdrijvend.
Koken met brandnetels
Hoe ziet het eruit? Bijna iedereen kent deze stekelige plant wel. De bladeren zijn langwerpig, ovaal en grof gezaagd. Ze zijn bedekt met brandharen en staan tegenover elkaar.
Waar vind je het? Overal in Nederland, vooral langs weilanden en aan bosranden. Het blad van de brandnetel kan het hele jaar geoogst worden.
En wat maak je ermee? Het plukken van de bladeren is geen pretje (draag plastic handschoenen!), maar de opties met deze plant zijn eindeloos. De bladeren kun je roerbakken, verwerken in een quiche, soep of thee.
Gezond? Ja! De brandnetel bevat vitamine C, A en B. Het staat het bekend als pijnstillend, weerstandverhogend en vochtafdrijvend.
Koken met zevenblad
Hoe ziet het eruit? Zevenblad is de nachtmerrie van veel tuiniers, het woekert en wortelt maar door in de tuin. De bladeren zijn kenmerkend: ze lijken op handen waar zeven blaadjes aan groeien, drie boven en vier iets lager. De bloemen zijn wit en soms roze.
Waar vind je het? Overal in Nederland. Heb je veel onkruid in de tuin? De kans is groot dat er zevenblad tussen zit. Je kunt deze plant van het vroege voorjaar tot de herfst plukken.
En wat maak je ermee? De jonge bladeren zijn het lekkerst, die pluk je eind februari. Je kunt er pesto van maken (ook lekker samen met hondsdraf), het verwerken in een salade, koken als groente of er kruidenboter van maken.
Gezond? Ja! Zevenblad zit vol vitamine A en C, kalium, calcium en magnesium. Het schijnt rustgevend te werken.
Koken met paardenbloem
Hoe ziet het eruit? De grote langwerpige en groene bladeren worden vaak aan knaagdieren gevoerd en de gele bloemen herken je zo in het veld.
Waar vind je het? Eigenlijk overal in Nederland. Van april tot in de winter bloeit deze
vrolijke plant.
En wat maak je ermee? De jonge bladeren zijn het lekkerste. Verwerk ze in een omelet, salade, soep, hartige pannenkoek, thee of maak een stamppot van rauw paardenbloemblad. Voor gevorderden: van de bloemen kun je ook wijn en gelei maken.
Gezond? Ja! De paardenbloem is een bron van vitamine B en C, werkt onder andere vochtafdrijvend en antibacterieel. Het blad is rijk aan magnesium, calcium en ijzer.
Ook leuk: Met de wildplukapp. Alle wilde planten bij jou in de omgeving kun je met deze app vinden.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.