Een groenteprutje van paprika, courgette en aubergine. Dat doe je goed… toch? Ja, maar het kan véél beter volgens de natuurvoeding. Hoe? Door groenten te verdelen in drie groepen en ze altijd gezamenlijk op je bord te leggen. Het resultaat: je krijgt makkelijk meer groenten binnen en eet smaakvolle combinaties. We leggen je uit hoe het werkt.
Evenwichtig, volwaardig en gezond eten. Dat willen we allemaal, toch? De manier waarop natuurvoedingskundigen naar groenten kijken, kan je daarbij helpen. Deze kijk zorgt voor meer variatie in je winkelwagen en meer groenten op je bord.
De driegeleding van de plant – hoe werkt het?
Nederlanders eten vooral sla, ui, tomaat en komkommer. Toch zijn er nog tientallen andere soorten groenten die het proberen waard zijn. Het eten van verschillende soorten groenten is een goede manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo kom je aan de 250 gram per dag. Elk soort groente heeft namelijk zijn eigen voedingswaarde.
Nu kun je onderscheid maken tussen courgette en paprika omdat het simpelweg verschillende groenten zijn, je kunt ook rekening houden met de driegeleding van de plant. Dit betekent dat je de plant in drieën verdeelt: wortel- en knolgroenten, stengel- en bladgroenten en bloem- en vruchtgroenten. Deze zouden allemaal hun eigen voedingswaarde en werking hebben en gezamenlijk een volwaardige groentemaaltijd vormen.
Waar horen ze bij?
Veel groenten bestaan zowel uit een knol, stengel als bloem, maar grofweg kun je de groenten wel in drie groepen verdelen. Er zal dus enige overlap zijn. Een rijtje met voorbeelden:
Wortel- en knolgroenten
Wortel, pastinaak, schorseneren, radijs, ui, knolselderij, rode biet, rammenas, zoete bataat, aardpeer, koolsoorten, koolrabi, pompoen, venkel
Blad- en stengelgroenten
Slasoorten, andijvie, boerenkool, spinazie, postelein, raapsteel, witlof, paksoi, bleekselderij, prei, asperge, rabarber, maïs
Bloem- en vruchtgroenten
Courgette, paprika, aubergine, tomaat, komkommer
Waarom een driegeleding?
De driegeleding van de plant krijgt veel lof in de antroposofie en van natuurvoedingskundigen. Het komt ook overeen met de voedingsinzichten van de biologisch-dynamische voeding. Achter deze indeling gaat een hele theorie schuil.
Dat zit zo: niet alleen planten kun je in drieën delen. Ook in de mens vind je deze driegeleding terug, maar dan andersom. Daarom wordt de mens ook wel een ‘omgekeerde plant’ genoemd. Zo lijkt het wortelgedeelte van de plant qua vorm en kenmerken op het hoofd (de hersenen) van de mens. Om alle delen van de mens aan te sporen, zou je dan ook alle delen van de plant moeten eten.
Combineer je suf
- Pompoen + spinazie + venkel = ovenschotel
- Paprika + wortel + paksoi + bosui = wok
- Courgette + spinazie + rode ui = omelet
- Komkommer + rode biet + bleekselderij + rucola = salade
- Pastinaak + courgette + (klein beetje) venkel = soep
Groente bewaren
Niet alle soorten groenten blijven even lang fris. Wortelgroenten kun je een paar weken bewaren, terwijl stengelgroenten er al na een paar dagen niet zo fris meer uitzien. Bladgroenten kun je het beste vers kopen en dezelfde avond nog opeten.