Drop. Je begint met eentje, al snel volgt er nog één en voor je het weet blijf je maar dooreten. Het populaire snoepgoed is voor veel mensen moeilijk te weerstaan, maar wat weten we eigenlijk over dit zwarte goud? Wij delen vijf interessante feiten over drop met je.
1. Drop komt van de zoethoutplant
Het geheim achter de heerlijke smaak van deze oude lekkernij komt van de zoethoutwortel. Deze wortel, afkomstig van de zoethoutplant, bevat een natuurlijk zoetstof genaamd glycyrrhizine, die verantwoordelijk is voor die unieke smaak.
2. Drop kan zorgen voor een hoge bloeddruk
Ben jij een echte zoetekauw? Pas dan op dat je niet te veel drop snoept, want dan krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Je lichaam gaat hierdoor meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor voor hart- en vaatziekten. Krijg je minder dan 100 milligram glycyrrhizine per dag binnen, dan geeft dat bij de meeste mensen geen klachten. Dit komt neer op ongeveer 120 gram dropjes.
3. Drop is eigenlijk niet-Nederlands
We eten in Nederland tot twee kilo dropjes per persoon per jaar, zo schrijft De Volkskrant. Dat is een gemiddelde, in de praktijk houd je van de oer-Hollandse lekkernij of vind je het afschuwelijk. Want typisch Nederlands.. dat is het, toch? Nou, nee dus. Marieke Hendriksen is wetenschapshistoricus bij NL-Lab, de interdisciplinaire onderzoeksgroep van het KNAW Humanities Cluster die de Nederlandse cultuur en identiteit onderzoekt. “Ik vind het heel interessant hoe bepaalde producten en smaken verbonden raken met de nationale identiteit. Hoewel drop historisch gezien echt niet typisch Nederlands is, denken veel mensen dat wel. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het een Nederlands identiteit”, vertelt ze tegen Jan-Willem Roodbeen in de ochtendshow van NPO Radio 2.
Hendriksen schreef er zelfs een boek over, het ‘Het grote dropboek’. Hierin ontkracht ze op luchtige en humoristische wijze misverstanden en onzinverhalen over drop. Aan de hand van historische bronnen zoals apothekershandboeken, bedrijfsarchieven, en wetenschappelijke artikelen laat ze zien hoe de smaak van drop – en daarmee onze smaak – in de loop der eeuwen is veranderd.
4. Drop zou helpen tegen tandbederf
De zoethoutwortel, waar drop dus van afkomstig is, heeft medicinale eigenschappen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt tegen keelpijn en voor een betere spijsvertering. Maar wist je dat drop ook goed kan zijn voor je tanden? Althans, een stofje hiervan. Het lijkt het er namelijk op dat twee bestanddelen uit dit snoepje juist goed zijn voor je gebit. Een stofje uit zoethoutwortel, trans-chalcon, voorkomt dat bacteriën zich in de mond kunnen hechten en beschermt daardoor tegen plaque-ontwikkeling, tandvleesontstekingen en gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh. Stefan Gafner, producent van Tom’s of Maine zegt hierover: ”Door zoethout toe te voegen aan mondverzorgingsproducten zou de antibacteriële werking versterkt kunnen worden.” Interessant!
5. Dropfabrikanten blijven vernieuwen
Hoewel traditionele drop nog steeds populair is, staat de dropindustrie niet stil als het gaat om innovatie. Fabrikanten blijven nieuwe smaken, texturen en producten introduceren om aan de smaak van consumenten te voldoen. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is altijd iets nieuws te ontdekken en te proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de varianten drop-lemon cheesecake, drop-brownie, drop-kletskop en drop-cookie dough? Het zijn de nieuwe dropduo’s van Venco. Proberen waard!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.