Biertjes, borrelnootjes en bitterballen. Lekker? Ja! Gezond? Niet echt. Gelukkig kun je van deze kokosballen verantwoord smullen. En tijdens het EK smaken ze ook nog eens extra goed. Waarom? De snack is oranje.
Als je van worteltaart houdt, dan vind je deze oranje snack ook om over naar huis te schrijven. En het is zo klaar, omdat je hem niet hoeft te bakken.
Zo maak je oranje kokosballen
Dit heb je nodig: 160 gram wortels – 40 gram walnoten – 30 gram rauwe cashewnoten (te koop bij natuur- en notenwinkels – 30 gram dadels – 1 theelepel geraspte gemberwortel – sinaasappelrasp – kokosrasp
Aan de slag!
Schil en was de wortels en snijd ze in grove stukken. Maal het fijn in een keukenmachine en zet het vervolgens apart. Maal dan de walnoten en de cashewnoten fijn en voeg de dadelstukjes toe. Meng dit mengsel daarna met de wortels. Vorm 12-15 balletjes en rol ze door de geraspte kokos. Zet het in de koelkast voor minimaal een uur. Daarna is het genieten geblazen. Eet smakelijk!
Wortels zijn vezelbommen
Extra fijn aan deze kokosballen is dat ze veel vezels bevatten. Dit komt voornamelijk door de wortel. Op het gebied van voedingsvezels scoort deze groente goed. In een portie (100 gram) zitten maar liefs 3 gram vezels. Erg belangrijk, want vezels zorgen voor een soepele stoelgang, geven je langer een verzadigd gevoel en verkleinen de kans op overgewicht, hart-en-vaatziekten, diabetes type 2 en dikke darmkanker. Alleen vindt bijna iedereen het lastig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen: 30 gram voor vrouwen, 40 gram voor mannen. Door meer wortels te eten, kom je wél aan deze vezeltaks.
Ook interessant: We hebben nog veel meer leuke oranjerecepten voor je in petto! Wat dacht je van een oranje, glutenvrije tompouche? Of een borrelnoten van kikkererwten?
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.