Mooi weer betekent ’s avonds tot laat buiten zitten en veel barbecueën. De typische barbecue bestaat uit veel vlees, brood en salades. Met andere woorden: dat kan veel gevarieerder en gezonder! Hoe? Wij geven je tips voor een lekkere en voedzame barbecue.
Een avond met mooi weer? Overal ruik je buiten de geur van barbecues en hoor je het rumoer van gezelligheid. We zijn gek op zomerse barbecues. Maar vaak gaat deze gezellige activiteit gepaard met het eten van veel wit stokbrood, speklappen en vette sauzen. Dit is niet de meest voedzame maaltijd als je goed voor je lichaam wilt zorgen. Gelukkig kun je met een bewuste keuze voor vlees, vis, saus en salades een barbecue organiseren die wél gezond is. En ja, ook lekker.
Tip 1: Leg het juiste vlees op de barbecue
- Vlees bereiden op de barbecue is mager, omdat er geen vet of olie aan te pas komt. Maar pas op dat je vlees niet zwart van de barbecue komt omdat je even niet oplet, want die verbrande stukjes zijn ronduit ongezond.
- Kies voor vleessoorten als varkenshaas, biefstuk en entrecote. Of neem een stukje kipfilet of kalkoenfilet.
- Voorbewerkt vlees is een minder gezonde keuze, want het bevat veel zout en verzadigde vetten. Dus wil je graag een hamburger? Maak ze dan zelf.
- Met vis op de barbecue zit je altijd goed. Want de vetten die daar in zitten zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Maak bijvoorbeeld een visburger.
Tip 2: Ga voor een gezond sausje
Kip met satésaus, biefstuk met kruidenboter en spiesjes met mayonaise of barbecuesaus. Sausjes zijn onlosmakelijk aan barbecueën verbonden. Lekker, maar voor sausjes geldt vaak: veel suiker, veel zout en veel verzadigd vet. Maak je eigen saus! Dat is voedzamer, lekkerder en hartstikke leuk. Denk aan guacamole, pesto, knoflooksaus of citroenmayonaise.
Tip 3: Zet een kleurrijke salade op tafel
Kant-en-klare huzarensalade, aardappelsalade en rundvleessalade hebben een vaste plek veroverd aan het barbecue-buffet. Toch eet je vaak al veel stokbrood en vlees; de vraag is dus of het echt nodig is ook nog zo’n salade met veel toevoegingen naar binnen te werken.
Maak daarom zelf een voedzame salade lekker veel groentes. Zo hoef je je buik ook niet rond te eten met vijf stukken vlees, want door alle vezels in groente raak je goed verzadigd. Stop sla, tomaat, paprika, komkommer of fruit in je salade. En varieer met noten, zaden pitten of zelfs een beetje kaas en olijfolie als dressing. Dat levert nog wat extra goede voedingsstoffen!
Tip 4: Leg groente en fruit op de barbecue
Groente hoef je echt niet alleen te eten als een salade. Nee hoor, groente kan prima op de barbecue: gegrilde maïskolven, paprika, courgette, aubergine en noem maar op. Doe je al die groentes in een pakketje van aluminiumfolie met bijvoorbeeld een takje tijm, dan krijg je heerlijk geurende en smaakvolle groentes. Ook fruit kan op de barbecue: maak spiesjes van ananas en gril ze even. En wat dacht je van banaan of perzik?
Tip 5: Vergeet het drinken niet
Een koud biertje of een rosé, heerlijk! Geniet ervan en schakel vervolgens over op water. Door af te wisselen kun je op een verantwoorde manier toch genieten van een drankje. Water klinkt misschien saai, maar met wat munt en citroen smaakt het al weer heel anders. Een glas ijskoude ice tea komt daarnaast ook als geroepen. Maar hoe maak je deze dorstlesser zonder de suikerpot om te kieperen? En wat is het verschil tussen cold brewed ice tea en gewone ice tea? Hier lees je meer over het lekkere drankje.
Tip 6: Pak uit met een toetje
Uitgegeten? Voor een toetje heb je vaak nog wel plek! Geroosterde marshmallows of een ijsje … het kan. Maar er zijn ook heerlijke, voedzamere alternatieven. Kies voor watermeloen, fruitsalade, ingevroren yoghurt met fruit of ananasspiesjes van de barbecue. Of wat dacht je van avocado-limoen gebakjes? Hier check je het heerlijke recept.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.