Dik wordt vaak gezien als ongezond. Nu blijkt dat een paar kilo te veel helemaal niet slecht voor je gezondheid hoeft te zijn. Hoeven we nu nooit meer aan de lijn te doen?
Er is al veel geschreven over darmen, probiotica en onze gezondheid. Nog niet eerder was bekend dat darmbacteriën kunnen bepalen of iemand met overgewicht een slechte of goede gezondheid heeft. Wetenschappers publiceerden deze week in het toonaangevende vakblad Nature een opmerkelijk onderzoek. Ze bestudeerden de darmflora van zo’n driehonderd Denen en stelden vast dat er niet alleen verschillen zijn tussen dikke en slanke mensen, maar ook tussen dikke mensen onderling. Als je dik bent en je beschikt over de juiste bacteriën (waardoor je een gezonde darmflora hebt), dan levert dat overgewicht minder gezondheidsrisico’s op.
Afvallen met bacteriën
Niet iedereen komt zo goed weg met overgewicht. Er zijn ook genoeg dikke mensen bij wie hun gewicht wel degelijk de gezondheid kan ondermijnen. Of je wel of niet wegkomt met die extra kilo’s, is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid bacteriën die in je darmen leven. Het gaat allemaal om balans. Als het evenwicht in de darm doorslaat naar een teveel aan bacteriën die ontstekingen bevorderen, geeft het overgewicht eerder gezondheidschade dan wanneer je over veel bacteriën beschikt die juist ontstekingen remmen. Door die ontstekingsbevorderende bacteriën ontwikkel je ook eerder ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoekers zien daarnaast nog een ander verband tussen darmbacteriën en overgewicht. Het lijkt erop dat sommige bacteriën in de darmen ervoor kunnen zorgen dat bepaalde mensen sneller afvallen dan anderen. Een verkeerde samenstelling van bacteriën daarentegen kan overgewicht juist in de hand werken.
Darmbacteriën: wat doen ze?
Darmbacteriën verteren niet alleen voedsel, ze zijn ook belangrijk voor onze weerstand en stoelgang. Zo maken ze vitamines aan. Als de bacteriën in de darmen verstoord zijn, kunnen probiotica de darmflora weer in balans brengen. In probiotica zitten bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Je kunt ze kopen als supplement, maar ze zitten ook ‘gewoon’ in voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt en zuurkool. Los van de probiotica als supplement, is gezond eten minstens zo belangrijk voor de darmflora.