Tijdens de feestdagen draait het voor velen om samenzijn en gezelligheid. Maar één ding is zeker: er wordt in deze feestelijke periode véél gegeten! Het is dus niet gek dat er kerstkliekjes overblijven. Voorkom deze valkuilen als je te maken krijgt met etensrestjes.
1. Niet meteen de koelkast in
Het is belangrijk om te weten dat je overgebleven eten eerst goed moet laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Doe je dit niet, dan stijgt de temperatuur in de koelkast, waardoor je koelkast harder moet werken om de ideale temperatuur te behouden. Ook goed om te weten: het tast je eten aan. De hogere temperatuur in de koelkast beïnvloedt de houdbaarheid van alle voeding. Ook wordt je koelkast te vochtig, door de condens. Dat zie je aan de waterdruppeltjes aan de glasplaten. Door je kliekjes eerst te laten afkoelen, spaar je dus geld en je gooit minder voedsel weg.
2. Eten invriezen
Vlees of broodjes over van het kerstdiner- of ontbijt? Je kunt best wat voedingsmiddelen invriezen, waardoor je ze langer kan bewaren. Maar naarmate de tijd verstrijkt blijft niet alles even goed in de diepvries. Hieronder lees je de bewaartijd in de vriezer per voedingsmiddel:
- Brood: een maand. Tip: Vries na aankoop direct in en haal per keer de boterhammen eruit die je nodig hebt.
- Groente: een jaar. Tip: Blancheer groente (enkele minuten koken) voordat je ze invriest. De meeste groente, zoals broccoli, rode kool, bloemkool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat, zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen. Door bijvoorbeeld tomaten te pureren kun je ze wel invriezen.’
- Fruit: acht à twaalf maanden. Tip: Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z’n geheel invriezen.’
- Vis: drie à zes maanden. Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is zes maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren drie maanden houdbaar.
- Gevogelte: drie maanden. Kip en kalkoen is drie maanden houdbaar in de vriezer.
- Vlees: Bij vlees kan de houdbaarheid in de vriezer verschillen. Varkensvlees (twee maanden), gehakt (drie maanden), lamsvlees (drie maanden) en rundvlees (negen maanden).’
- Peulvruchten: Gekookte peulvruchten zijn drie maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
3. Verse kruiden langer bewaren
Haal je met de feestdagen verse kruiden in huis, zoals munt, oregano of tijm, dan bestaat er een kans dat er wat overblijft. Verse kruiden blijven helaas maar een paar dagen houdbaar. Zonde om weg te gooien, dus vries verse kruiden zo snel mogelijk in. Was de kruiden. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de kruiden fijn of grof en verpak het in een boterhamzakje of ijsblokjeshouder om het in te vriezen.
4. Voorkom voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging ontstaat door ziekmakende stoffen, afkomstig van bacteriën of schimmels. Deze stoffen kunnen ontstaan door het slecht koelen van etenswaren of wanneer je een product na de uiterste houdbaarheidsdatum nog besluit te eten. Vooral producten met een TGT-datum (‘te gebruiken tot’) moet je na het verlopen van de datum niet meer gebruiken. Producten met THT (‘tenminste houdbaar tot’) zijn vaak wel nog na de aangegeven datum te nuttigen.
Manieren om kliekjes te eten
Wist je dat we jaarlijks 34 kilo per persoon aan voedsel weggooien? Terwijl je zoveel lekkere gerechten kan maken van je (kerst)kliekjes. Met deze toffe tips red je de leftovers voortaan uit de prullenbak.
Meer gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.