Gezellig borrelen doe je niet zonder lekkere dipsausjes. Mooi meegenomen als deze ook nog eens gezond zijn. Daarom dippen.. uh, dompelen wij je onder in heerlijke dipinspiratie. Gezonde smeersels met eenvoudige, maar lekkere ingrediënten. Ook heel geschikt om weg te dippen tijdens een avondje bingewatchen op de bank.
Elke dag 250 gram groente eten klinkt supersimpel, maar slechts 1 op de 50 mensen lukt het. Sterker nog, tussendoor een appel en banaan oppeuzelen is maar van bijna de helft van de Nederlanders een gewoonte. Hoe takel je toch al dat gezonds naar binnen? Met deze lekkere dips wordt het makkelijker.
5x lekkere, gezonde dipsausjes
1. Snelle mineralendip met lente-ui
Lente-uitjes zitten vol gezonde voordelen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, zink én bevatten ook nog eens een portie vitamine C. Lekker en gezond dus!
Wat heb je nodig: 2 lente-uitjes, 1 eetlepel crème fraîche en 200 gram yoghurt.
Snijd de lente-uitjes fijn en meng ze met de yoghurt en crème fraîche. That’s it! Heel makkelijk, lekker en snel.
2. De ik-maak-je-warm-dip met tomaten
Deze knalrode dip is vetarm en superslank.
Dit heb je nodig: 4 deciliter gezeefde tomaten, 1 eetlepel lichte sojasaus, 2 theelepels gembersiroop, mespunt sambal, stukje gemberwortel, 1 teen knoflook, 1 eetlepel korianderblaadjes.
Roer de tomaten, sojasaus, gembersiroop en sambal goed door elkaar. Schil de gemberwortel en pers dit met een knoflookpers uit boven de tomatendip. Doe hetzelfde met de knoflook. Roer alles door elkaar en bestrooi met koriander. Knoflook is bijzonder goed voor hart en bloedvaten. Gember stookt de kachel van je lichaam op. Dé ideale dip dus voor de winter.
3. Een dip met pit met avocado en peper
Avocado is rijk aan vitamines die je weerstand versterken (pro-vitamine A) en moeheid verdrijven (B vitamines). Ook barst deze groene vrucht van de gezonde vetten die goed zijn voor je hart én huid. Rode peper zet je lijf in een hogere versnelling.
Wat je nodig hebt? Een halve rode peper, 1 teen knoflook, 1 rijpe avocado, sap van 1 limoen, 2 eetlepels zure room en zout.
Maak het pepertje schoon en hak dit fijn. Pel en hak de knoflook. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de avocado in een kom. Voeg het limoensap, de zure room, rode peper, knoflook en wat zout toe en pureer alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel. Aanvallen maar!
4. De antidip-dip met tonijn en zongedroogde tomaat
Vette vis houdt depri-achtige gevoelens buiten de deur. Daarnaast is vis rijk aan jodium, een mineraal dat je nodig hebt om je schildklier en dus je stofwisseling goed te laten draaien. Ga bijvoorbeeld voor tonijn: rijk aan omega 3-vetzuren die je lichaamscellen beschermen. Makreel en sardientjes bevatten deze vetzuren overigens ook.
Voor deze dip heb je nodig: 1 blikje tonijn op olie, 6 zongedroogde tomaatjes op olie, 1 deciliter milde yoghurt, versgemalen peper, citroensap, 2 eetlepels fijngehakte basilicum.
Giet de olie van de tonijn af. Pureer de tonijn met de tomaatjes, yoghurt en flink wat peper met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel. Breng op smaak met citroensap en schep de basilicum erdoor.
5. Rode-bietendip als griepmedicicijn
Gepoft, gekookt, in de soep óf als kleurrijke dip. Rode biet is een veelzijdige groente en een ideaal ingrediënt voor een gezonde spread. Dit Hollandse knolgewas zit namelijk boordevol vitaminen, zoals vitamine C en foliumzuur. Deze vitamines zorgen onder andere voor een goede weerstand en beschermen je zo tegen nare kwaaltjes, als verkoudheid of griep. Daarnaast is rode biet rijk aan mineralen, zoals ijzer, kalium en magnesium.
Wat heb je nodig: 2 rode bieten (voorgekookt), 85 gram kikkererwten, 60 gram geitenkaas, een handje pijnboompitten en verse dille. Maak de rode-bietendip door de bieten, kikkererwten en geitenkaas met een staafmixer tot een spread te pureren. Voeg naar smaak wat peper, zout en verse dille toe en garneer met pijnboompitjes. Een feest op je toastje!
Geen dips zonder plank
Je hebt je favoriete dip gekozen en bereidt. Dan is het nu tijd om een plank vol te leggen met rauwkost om te dippen: reepjes komkommer, wortel, bleekselderij, paprika, bloemkoolroosjes en witlofblaadjes. Vul eventueel aan met brood. Snijd bijvoorbeeld pitabroodjes horizontaal doormidden. Bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven (200°C) in circa 6 minuten knapperig, keer ze halverwege om. Haal ze uit de oven en breek ze in stukjes. Leg er wat crackers en soepstengels tussen en voilà! Zet een gezellige film op, nestel jezelf op de bank en… dippen maar!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.