Koken zien als een moetje, dat gaat er bij Pien Wekking niet in. Koken is een love language, een manier om te laten zien hoeveel liefde je voor jezelf én de mensen voor wie je kookt hebt. Ze deelt haar recept voor een risotto met tomaat en chili uit haar nieuwste boek Pien laat je eten zien – vol.2.
Pien: “Iedereen die mij al langer kent, weet hoe groot mijn liefde voor risotto is. Niet alleen voor het smaakvolle gerecht, maar ook voor de bereiding ervan. Ik heb het al eerder gezegd, samen ‘risottoroeren’ is een sociale gebeurtenis: het gaat om de gezelligheid en het contact tijdens het roeren in de rijst. Er is ruimte om te praten, te discussiëren, te lachen en te ontladen.”
Recept tomaat-chilirisotto
Nodig voor 4 personen:
1 ui, fijngesneden – 2 teentjes knoflook, fijngesneden – 1 chilipeper, in reepjes – 1,5 liter (groente)bouillon – 1 romatomaat – 70 g tomatenpuree – handjevol tijmblaadjes – 400 g risottorijst – 1 glas rode wijn – 1 el ongezouten roomboter – 60 g Parmezaanse kaas – sap van ½ citroen – olijfolie om in te bakken – peper -zout
Zo maak je het:
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak de ui, knoflook en chilipeper hier even in aan. Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook. Snijd de tomaat in blokjes en voeg toe aan het uienmengsel, samen met de tomatenpuree en tijm. Bak tot de tomatenpuree is verkleurd. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de rode wijn. Als de rijst alle rode wijn heeft opgenomen, voeg je een soeplepel van de bouillon toe. Als de rijst de bouillon heeft opgenomen, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Herhaal deze stap tot de rijst gaar is, dit duurt zo’n 25-30 minuten. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt of juist een beetje bij moet maken. Haal de risotto van het vuur en voeg de boter, Parmezaanse kaas en het citroensap toe. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper.
Meer receptinspiratie? Ga voor bloemkoolroosjes in zoetzure saus, verfrissende saladerecepten of maak je eigen buddha bowl.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.