Vanaf 1 januari 2024 wordt de Nutri-Score ingevoerd, heeft het VWS besloten. Dit voedselkeuzelogo is een extra handvat om gezonde voedingskeuzes te maken. De Nutri-Score geeft producten op basis van hun voedingswaarde een bepaalde score. Zo kunnen zelfs pizza’s als goede keuze uit de Nutri-Score komen. Is het klakkeloos opvolgen van de Nutri-Score altijd slim? Dít moet je weten over de Nutri-Score om het hulpmiddel in jouw voordeel te laten werken.
Volgens het VWS helpt de Nutri-Score – die op veel producten al te vinden is vanwege een proef met het logo – consumenten om producten met elkaar te vergelijken. Zo kun je makkelijker gezondere keuzes maken in de winkel. Maar werkt dit écht? Of zit hier toch een keerzijde aan?
Hoe werkt de Nutri-Score?
Vezelrijke producten, producten met natuurlijke suikers of het steeds groter wordende schap met vleesvervangers. Door het enorme aanbod in de supermarkten kan het lastig zijn om overzicht te houden en een gezonde keuze te maken tussen producten. Het VWS bedacht daar een oplossing voor: de Nutri-Score. De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo, aldus het VWS. Dit logo geeft met kleuren en letters – van een donkergroene A tot en met rode E – een score aan het product. Hierbij krijgt een product plus- en minpunten. Een product krijgt pluspunten wanneer het eiwitten, vezels, fruit, groenten, noten of peulvruchten bevat en minpunten voor zout, suiker, calorieën en verzadigd vet. Door dit principe kun je makkelijk zien welk product binnen een productgroep een goede samenstelling heeft.
Kritiek op de Nutri-Score
Toch is er ook kritiek op het voedselkeuzelogo. Het sluit namelijk niet goed aan op de Schijf van Vijf. Witte pasta kan bijvoorbeeld een A-score krijgen als dit binnen de witte pasta’s de beste keuze is. Maar dat betekent niet dat witte pasta een gezonde keuze is. Ook kan zonnebloemolie een D-score krijgen terwijl zonnebloemolie wél in de Schijf van Vijf staat. Daarnaast heeft de Universiteit van Antwerpen onderzoek gedaan naar de invloed van de Nutri-Score op het koopgedrag van consumenten. Hieruit blijkt dat consumenten soms juist kiezen voor producten met een slechtere score. Vermoed wordt dat de reden is dat consumenten het gevoel hebben dat deze producten lekkerder zijn. Op advies van de Gezondheidsraad gaat het internationaal wetenschappelijk comité van de Nutri-Score de criteria aanscherpen zodat het wél aansluit op de richtlijnen van de Schijf van Vijf.
Zó laat je de Nutri-Score in je voordeel werken
Nog altijd is de Schijf van Vijf de basis voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Baseer je keuze voor gezonde voeding daarom niet klakkeloos op de Nutri-Score. Onbewerkte havermoutvlokken zijn nog altijd gezonder dan een pak granola. Ondanks dat dit product misschien een A-score heeft. Wel kan het voedselkeuze logo een handige aanvulling zijn om gezonde keuzes te maken. Wil je toch graag granola door je yoghurt? Dan kan de Nutri-Score een handige tool zijn om de meest voedzame granola te kiezen. Ook kun je op deze manier voor de beste vleesvervanger of het beste broodbeleg kiezen. Gebruik het voedselkeuzelogo dus liever als tweede stap om producten binnen eenzelfde categorie te vergelijken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.