Sta jij weleens stil bij je eiwitinname? In de supermarkt zien we steeds vaker termen als ‘eiwitrijk’ en ‘extra protein’ op verpakkingen van voedingsmiddelen staan. En dat is niet voor niets: eiwitrijke zijn populair in de sportwereld. Hoewel het binnenkrijgen van voldoende eiwitten belangrijk is voor de opbouw van spieren en weefsels in het lichaam, is het helemaal niet zo ingewikkeld om voldoende eiwitten binnen te krijgen. En daar heb je lang niet altijd dure eiwitrepen en eiwitrijke pasta’s voor nodig.
1. Kies kwark in plaats van (vruchten)yoghurt
Vervang yoghurt door kwark. Een schaaltje magere kwark bevat al gauw dubbel zoveel eiwitten als een schaaltje magere yoghurt. Naast een basis voor een heerlijk ontbijtje in combinatie met noten en fruit is kwark ook een goede basis voor een dressing of dip voor de avondmaaltijd. Of maak bijvoorbeeld deze heerlijke eiwitrijke kwarkcake met bosbessen.
2. Ga voor volkoren
Niet alleen bevatten volkoren varianten van producten meer vezels, ze bevatten ook meer eiwitten! Hoe herken je een volkoren product? Het woordje ‘volkoren’ moet op de verpakking staan. Een bruin brood is dus pas volkoren als dat daadwerkelijk op de verpakking staat. Dit geldt ook voor pasta’s, lasagnebladen, wraps, koekjes en bijvoorbeeld pitabroodjes. Kies ook wat vaker voor quinoa, amaranth en havermout. Deze producten zitten stuk voor stuk boordevol eiwitten.
3. Kook met seitan, tempeh en tofu
Laat kant-en-klare vleesvervangers wat vaker links liggen en kook met versere producten zoals seitan, tofu en tempeh. Met een beetje oefening kun je hier heerlijke gerechten mee maken. Een stuk verser én gezonder!
4. Alternatief voor borrelnootjes
Gek op borrelnootjes? We hebben smakelijk nieuws voor je: want van een portie voorgekookte kikkererwten kun je zelf een heerlijke, knapperige snack maken die verdacht veel doet denken aan een portie borrelnoten. Hier vertellen we je hoe je deze snack precies maakt. Ook in de supermarkt kun een gezond alternatief vinden van zoals de crunchy peas van BitesWeLove.
5. Strooi erop los met zaden en pitten
Extra crunch aan je maaltijden toevoegen kan met gebakken uitjes of croutons. Maar een eiwitrijker alternatief zijn natuurlijk zaden en pitten. Ga bijvoorbeeld voor hennepzaad, pompoenpitten of chiazaad. Of maak de keuze tot verschillende soorten zaden en pitten aan de hand van je menstruatie door middel van seed cycling.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.