Dat we meer groenten moeten eten is algemeen bekend. Toch is dagelijks voldoende groenten eten makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel je al flinke stappen zet door dagelijks een portie snackgroenten toe te voegen aan de lunch, kan het een stuk spannender én gevarieerder. Wij geven je inspiratie voor meer groenten bij elke maaltijd.
Powerontbijt
Smoothiebowl met bloemkool
Bloemkool in je smoothie? Ja! Stop bloemkool in roosjes in de vriezer en blend deze mee in je favoriete smoothierecepten. Bloemkool maakt je smoothie dik van textuur en heel erg romig. Probeer eens deze lekkere tropische bloemkool smoothie: blend een paar roosjes bloemkool samen met banaan en ananas tot een friszoete smoothie. Voeg melk naar keuze toe om makkelijker te blenden.
Carrotcake overnight oats
Gek op havermout? Dé truc om je havermoutontbijt nog gezonder te maken: voeg geraspte groententoe. Ga voor geraspte wortel voor een carrotcake twist of voeg geraspte courgette toe om ongemerkt een portie groenten te te voegen. De toevoeging van courgette proef je namelijk amper! Wist je dat havermout je darmen gezond houdt? Hier delen we nog 5 redenen waarom je vaker havermout zou moeten eten.
Avocadotoast met doperwten
Liever een hartig ontbijt? Ga voor een avocadotoast met een twist. Prak (of blend) een portie doperwten mee door de avocado heen, voeg wat citroensap en peper en zout naar smaak toe en smeer dit op een geroosterde boterham. Top het geheel af met een gekookt eitje en je hebt een heerlijk én voedzaam ontbijt.
Lunchen boordevol groenten
Groentewraps
Gebruik volkoren wraps en vul ze met een laag hoemoes spinazie, plakjes avocado, geraspte wortel, rode kool, en komkommer. Rol strak op en snijd in hapklare stukken. Voor extra smaak kun je wat feta of gegrilde kip toevoegen. Meer inspiratie voor spreads bomvol groenten vind je hier.
Gazpacho
Maak een snelle gazpacho door tomaat, komkommer, paprika, ui, knoflook, en een scheutje olijfolie te pureren. Serveer koud met een snee brood.
Veggie quesadilla
Leg een volkoren tortilla in een pan, voeg geraspte kaas, courgette, paprika, maïs en champignons toe. Leg een tweede tortilla erbovenop en bak tot de kaas gesmolten is. Snijd in punten en enjoy!
Groenterijke avondmaaltijden
Buddha bowl
Begin met een basis van quinoa of zilvervliesrijst, voeg geroosterde groenten (zoals zoete aardappel, broccoli of paprika) toe, en top af met rauwe groenten zoals komkommer, wortel, kiemgroenten en radijsjes. Voeg een eiwitbron zoals kikkererwten, tofu, of tempeh toe en maak het af met een smakelijke dressing zoals tahin of een vinaigrette. Eet smakelijk!
Gevulde groenten
Een basis van groenten die je vult met… jawel, groenten! Snijd een courgette of aubergine in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten of snijd de bovenkant van een paprika af. Vul de uitgeholde groenten met een mengsel van tomaten, quinoa of rijst, maïs, lente-uitjes, courgette, paprika en top het geheel af met een beetje kaas.
Groentelasange
Een klassieke lasagne omtoveren tot een gezonde lasagne bomvol groenten? Simpel. Laat de bechamelsaus achterwege en maak zelf een tomatensaus van gezeefde tomaat (zonder toevoegingen), gefruite ui, knoflook en rozemarijn. Bak wortel, prei en stukjes tomaat mee in de saus. Het gehakt vervang je voor een extra portie groenten: gril courgette of aubergine in een grillpan en leg bij het bouwen van de lasagne op elke laag lasagnebladen een laag gegrilde courgette of aubergine.
Gezond tussendoortje
Geroosterde kikkererwten
Het zijn dan misschien geen borrelnootjes, maar deze snack komt zeker in de buurt! Laat een portie kikkererwten uit blik uitlekken en dep droog met keukenpapier. Meng de kikkererwten met de cajunkruiden, olijfolie en eventueel zout. Rooster ze in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig en geniet van je gezonde snack!
Groentedips
Deze dips maken het je een stuk makkelijk om te kiezen voor rauwkost als snack. Dip groenten als komkommer, paprika, witlofblaadjes, wortel en stukjes brood in deze gezonde én lekkere dips.
Verfrissende bietensmoothie
Deze verfrissende bietensmoothie is hét middel tegen een middagdip. Mix twee voorgekookte bietjes mee in de blender samen met een bevroren banaan, rood fruit en een scheutje (plantaardige) melk naar keuze.
Ook interessant: hier delen we volop inspiratie om ‘vieze’ groenten lekker te maken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.