Je herkent het vast wel: op oudejaarsdag scoor je nog even een paar zakken oliebollen, maar na een paar happen van de populaire snack ben je er eigenlijk wel klaar mee. Hoelang kun je al die overgebleven oliebollen dan eigenlijk bewaren?
Liefhebber van een oliebol met krenten of eet je de bol zonder rozijnen? Wij zochten uit hoelang je de nieuwjaarshap met én zonder krenten kunt bewaren.
Hoe lang kan je oliebollen bewaren?
Volgens het Voedingscentrum kun je oliebollen (met en zonder krenten) nog twee dagen bewaren als ze je in de koelkast legt. Zorg dan wel dat je ze luchtdicht verpakt, in een afgesloten zakje bijvoorbeeld. Langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer om het tot wel drie maanden te bewaren. Je hoeft ze dus echt niet allemaal op nieuwjaarsdag op te peuzelen.
Oliebollen opwarmen
Een dag na het aftelmoment, feestelijke vuurwerk en de poppende champagne is het natuurlijk het allerlekkerst om de oliebollen weer even op te warmen. De snack bestaat namelijk vooral uit zetmeel, dat vocht opneemt. Hoe langer je oliebol op de schaal (of in dat afgesloten zakje) ligt, hoe meer vocht het opneemt, hoe droger je oliebol wordt. Als je een oliebol opwarmt, laat het zetmeel dat vocht weer los. Op die manier wordt je oliebol weer (bijna) net zo zacht als ‘ie was toen je ‘m vers kocht of uit de frituurpan viste.
Koud zijn je overgebleven oliebollen dus droog en taai, maar als je ze goed opwarmt, worden ze weer lekker zacht. Oliebollen opwarmen doe je in een voorverwarmde oven voor op 150 graden voor ongeveer 5 minuten. Heb je een magnetron, stop ze hier dan 2 minuten in op 650 watt. Je kunt er ook voor kiezen om de oliebollen in de airfryer op te warmen. Zet ‘m op 150 graden voor 3 minuten et voila, smullen maar!
Tip: Helemaal klaar met oliebollen? Maak er wentelteefjes van! Meer leuke manieren om kliekjes te eten lees je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.