Op Koningsdag, Bevrijdingsdag of wanneer het Nederlandse voetbalelftal speelt, smult het hele land van één lekkere snack: een knaloranje tompouce. Heb je een glutenallergie? Ook dán kun je genieten van deze Hollandse lekkernij. Met dit eenvoudige recept maak jij namelijk een glutenvrije tompouce.
Knapperig bladerdeeg, een romige vanillevulling en een zoet laagje glazuur. De tompouce is een heerlijke traktatie die vaak wordt geserveerd als feestelijke snack. Maar als je coeliakie hebt, kun je de gluten in het bladerdeeg helaas niet verdragen en moet je de tompouce aan je voorbij later gaan. Of toch niet? Een glutenvrije tompouce is namelijk heel makkelijk (en leuk) om zelf te maken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit zoete hapje maakt zónder gluten.
Zo maak je een glutenvrije tompouce
Dit heb je nodig voor 5 glutenvrije tompoucen: glutenvrij bladerdeeg van Consenza of Shär, 500 ml melk, 4 eidooiers, 100 gram suiker, 40 gram maïzena, 1 vanillestokje, 200 g poedersuiker, 2 á 3 eetlepels water, 3 eetlepels wortelsap of sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap.
Aan de slag!
Bereid de vulling voor:
- Giet 450 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een mesje open en schraap vervolgens de zwarte vanille, ook wel merg genoemd, uit het stokje. Deze zaadjes bevatten de meeste smaak en kunnen daarom de vulling van je tompouce beter op smaak brengen. Voeg de merg én het stokje toe aan de melk en breng het aan de kook op middelhoog vuur.
- Meng in een kom de eidooiers, suiker en maïzena tot een glad mengsel. Giet de overig 50 ml melk bij het eimengsel en roer snel om klontjes te voorkomen. Giet daarna het eimengsel in de pan met de hete melk en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de banketbakkersroom dikker wordt. Haal het pannetje van het vuur, laat het mengsel afkoelen en haal uiteindelijk het vanillestokje uit het mengsel. Tip: dek je zelfgemaakte banketbakkersroom af met keukenfolie en plaats dit direct op de room. Zo zorg je dat er geen vel op de room ontstaat.
Ga verder met het bladerdeeg:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden zodat je 10 rechthoekige stukjes hebt. Leg deze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Om een goede tompouce te maken, moet het bladerdeeg niet te veel rijzen. Prik daarom heel veel kleine gaatjes in het bladerdeeg.
- Bak het deeg 15-20 minuten goudbruin en knapperig. Laat het volledig afkoelen op een rooster.
Maak het glazuur:
- Nu het banketbakkersroom en het bladerdeeg koelen, ga je verder met het glazuur. Meng de poedersuiker met het water en het wortelsap of sinaasappelsap tot een gladde, stroperige substantie. Geen wortelsap of sinaasappelsap in huis? Dan kun je natuurlijk ook oranje kleurstof gebruiken om het glazuur de feestelijke kleur te geven. Is jouw glazuur nog iets te dik? Een scheutje citroensap zal het verdunnen. Verdeel tot slot het glazuur over de vijf afgekoelde plakjes bladerdeeg en laat het glazuur hard worden.
Bouw je tompouce:
- Klop je zelfgemaakte banketbakkersroom los met een garde en schep een ruime hoeveelheid van de room op de andere plakken bladerdeeg. Je kunt ook een spuitzak met spuitmondje gebruiken.
Tadaaa! Je zelfgemaakte, glutenvrije oranjetompouce is klaar. Serveren en genieten maar!
Ook interessant: Een gezonde chocolademousse van avocado, hapjes voor een verjaardag of inspiratie nodig voor een glutenvrij gerecht? Wij hebben het allemaal voor je op een rij gezet!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.