Op zoek naar een lekker en gezond alternatief voor koemelk? Stop de speurtocht en ga voor zelfgemaakte cashewmelk. Niet alleen romig en lichtzoet van smaak, maar ook nog eens plantaardig en lactosevrij. Met dit eenvoudige recept heb je binnen no-time je eigen, verse cashewmelk gemaakt.
Cashewmelk is de laatste jaren steeds populairder geworden als alternatief voor koemelk, en dat is niet zonder reden. Het is een ideale keuze als je lactose-intolerant bent of plantaardige keuzes maakt. Daarnaast kent cashewmelk allerlei andere gezonde voordelen. Het bevat bijvoorbeeld heel veel voedingsstoffen. Hoewel het iets minder proteïne bevat dan koemelk, bestaat het wel uit gezonde vetten, vitamine E, magnesium en koper. Goed voor je hart, botten en je immuunsysteem. Ook fijn: cashewmelk bevat een stuk minder calorieën dan volle koemelk.
Zo maak je je eigen cashewmelk
Maar het allerbeste nieuws? Het is heel eenvoudig om zelf te maken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe jij je eigen cashewmelk kunt maken.
Dit heb je nodig: 180 gram ongezouten cashewnoten – 700 ml water – 1 theelepel vanille-extract – 1 tot 2 eetlepels ahornsiroop of honing (optioneel voor extra zoetheid), een snufje zout
Blender – (zeef)doek of notenzak – grote kom of pot
Aan de slag!
- Week de cashewnoten: Begin met het weken van de cashewnoten. Plaats de cashewnoten in een kom en vul deze met voldoende water zodat de noten volledig onder staan. Laat ze minimaal vier uur weken, maar bij voorkeur een hele nacht. Dit maakt de noten zachter en makkelijker te blenden.
- Spoel de noten: Giet de geweekte cashewnoten af en spoel ze goed af onder koud water. Dit helpt om eventuele resterende enzymen en fytinezuur te verwijderen, waardoor de melk beter verteerbaar wordt.
- Blend de cashewnoten: Doe de afgespoelde cashewnoten in een blender met 700 ml water. Blend totdat de inhoud een glad en romig mengsel is geworden. Als je een zoetere melk wilt, voeg dan de ahornsiroop of honing, vanille-extract en een snufje zout toe en blend nog eens kort.
- Zeef de melk: Plaats een schone (zeef)doek of speciale notenzak over een grote kom of pot en giet het mengsel erin. Knijp de doek of zak goed uit om zoveel mogelijk melk eruit te halen. Op deze manier scheidt je de melk van de notenpulp. Als je een blender met een sterke motor hebt, kun je deze stap soms overslaan, omdat de noten zo fijn worden gemalen dat er nauwelijks pulp overblijft.
- Bewaar en geniet: Giet de cashewmelk in een afgesloten, glazen fles of pot en bewaar in de koelkast. Et voila! Je eigen cashewmelk is klaar!
Vergeet niet om de melk goed te schudden voor gebruik, omdat kleine, overgebleven cashew naar de boven kunnen zinken. Goed om te weten: zelfgemaakte cashewmelk blijft ongeveer drie tot vier dagen vers.
Ook interessant: Het supermarktschap van de zuivelalternatieven is de laatste jaren flink gegroeid. En ook in koffietentjes kun je er niet omheen: van havermelk, macadamiamelk tot erwtenmelk. Maar wanneer kies je welk soort plantaardige melk? In dit artikel vertellen wij je er meer over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.