Je kunt veel meer doen voor je gezondheid dan braaf elke dag een kiwi eten. Maar wat doe je precies met gember, knoflook en kamille? Dit! We presenteren je negen toppers. Gebruik deze kruiden, specerijen en planten voor je lichaam.
Kamille
Kamille, de plant met de mooie witte bloempjes en gele hartjes, bloeit vanaf mei. Kamille is een stokoud geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt als rustgever, slaapmiddel en bij keelpijn (kamillethee!) Stomen met kamillethee kan ook; goed voor de luchtwegen en bij een verkoudheid. Met kamille kun je ook een wond desinfecteren: spoel de wond schoon met water, daarna spoel je het met koude kamillethee en leg je een theebuiltje op de wond.
Kurkuma
Kurkuma (geelwortel) is al een tijd bezig met zijn opmars als een krachtig natuurlijke middel tegen ontstekingen. In Amerika staat kurkuma zelfs op de wetenschappelijke agenda om verder te onderzoeken. Hoe te gebruiken? Gewoon in je keuken? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er veel zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groente en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade.
Salie
Salie staat bekend vanwege ontstekingsremmende werking, helpt bij keelpijn en een koortslip. Neem een theelepel saliebladeren, overgiet dat met een kwart liter gekookt water, laat het twintig minuten trekken en gorgel er dan mee. Of maak saliethee: doe twee theelepels salieblaadjes in een pan met een kwart liter water, breng alles aan de kook en natuurlijk voor het drinken even zeven.
Melisse
Melisse is een medische alleskunner. Smeren met zalfjes met melisse is goed tegen een koortslip. Ook is het kruid opgewassen tegen schimmels en effectief bij bacteriën en versnelt herstel na een verkoudheid. Maak met melisse thee of verdamp etherische melisse-olie in een brandertje.
Gember
Met gember maak je de lekkerste gerechten en het is ook nog eens een krachtig middel tegen ontstekingen. Gember staat ook bekend om z’n verzachtende werking bij spijsverteringsproblemen en (ochtend)misselijkheid. Maak gemberthee: snijd een stuk gember in dunne plakjes, overgiet het met kokend water, laat jet het een kwartiertje trekken en drinken maar.
Oost-Indische kers
Oost-Indische kers heeft net als tuinkers de reputatie van een natuurlijk antibioticum. De plant dankt die kracht aan de antibacteriële werking van de stof benzylmosterdolie dat vrijkomt als de plant wordt gebroken, gesneden of gekauwd. Zet oost-Indische kers in bij infecties aan de huid, keel, bij blaasontsteking en luchtweginfecties. Verwerk van de Oost-Indische kers de blaadjes en bloempjes in salades. De zaadjes kun je inmaken als kappertjes; een culinaire topper. Bij aften loont het om op een blaadje Oost-Indische kers te kauwen. Of maak er thee van; pluk blaadjes, scheur ze in stukjes en kook ze twintig minuten in water.
Knoflook
Goed voor ons hart, bloedvaten, doorbloeding en afweersysteem: knoflook. Knoflook stimuleert de activiteit van afweerstoffen en remt de groei van ontstekingsbevorderende stoffen. Leef je dus uit met knoflook in de keuken – het liefst elke dag. Pas op met extracten van knoflook die je koopt in de winkel; knoflookextract kan de werking van statines (cholesterolverlagende medicatie) en ACE-remmers (hoge bloeddruk medicatie) versterken. In dat geval wordt het gebruik van hoge doses knoflookextract afgeraden.
Rode zonnehoed
De Rode zonnehoed is een opvallende plant. Uitbundig roze, groot en met bloemen die een aparte krans vormen rond het bloemhoofd. Als de bloei vordert, gaan de straalbloemen hangen. De Rode zonnehoed, officieel Echinacea purpurea, is een van populairste geneeskundige kruiden ter wereld omdat het je afweersysteem bevordert.
Echinacea is te krijgen in de vorm van tabletjes, tincturen en zalf. Maar maak er gerust je eigen thee van: neem een eetlepel. Gebruik een eetlepel bloempjes en blaadjes van de Echinacea. Giet er twee deciliter kokend water bovenop en laat dit vijf minuten trekken.
Wie zelf deze eye-catcher in de tuin wil verbouwen, moet de plant in de volle zon zetten om die mooie, grote bloemen te krijgen. Op een vochtige, humusrijke grond groeit de plant het beste. Als ze goed zijn aangeslagen, kunnen ze goed tegen de droogte.
Mariadistel
Mariadistel is een veelonderzochte medicinale plant, waarvan de leverbeschermende eigenschappen het meest bekend zijn. De samenstelling van werkzame stoffen heet silymarine. Sinds de oudheid kweken we mariadistel ook als groente: de wortel eten we zoals schorseneren, de jonge bladeren als salade of koken we als spinazie. Momenteel wordt mariadistel vooral gebruikt als extract of preparaat. Door de werking op de lever kunnen er interacties ontstaan met geneesmiddelen en is het altijd raadzaam de arts te vertellen dat u mariadistel gebruikt. Er gelden wel contra-indicaties: uiteraard bij een allergie voor de mariadistel, maar ook voor zwangere vrouwen en kinderen onder de zes jaar.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.