Een verfrissende kom yoghurt met vers fruit en granola als ontbijt. Heerlijk, maar met yoghurt kun je nog veel meer lekkere recepten maken. Deze vijf verrassende recepten zijn de moeite waard.
1. Maak je eigen flatbread
Ja je leest het goed, met yoghurt kun je deeg maken. En het wordt nog mooier: dit is heel makkelijk! Meng 200 milliliter Griekse yoghurt (bij dit recept is het vanwege de structuur belangrijk om Griekse yoghurt te gebruiken) met 250 gram zelfrijzend bakmeel. Kneed dit samen totdat je een soepel deeg hebt dat niet aan je handen blijft plakken. Voeg wat yoghurt bij als het deeg te droog is en voeg bloem toe als het deeg te nat blijft. Vervolgens rol je het deeg uit tot een plat broodje. Besprenkel de platte broodjes aan beide kanten met een beetje olijfolie en bak ze gaar in een grillpan of in een tosti-ijzer. Je kunt eindeloos variëren met kruiden en specerijen in deze broodjes.
2. Yoghurt bars
Deze heerlijke verfrissende snack is supersimpel om te maken. Bekleed een laag bakblik (zoals een brownievorm) of een ovenschaal met een stuk bakpapier. Meng portie Griekse yoghurt in een kom met een beetje honing of een andere siroop. Giet dit in de bakvorm en beleg de yoghurt met je favoriete fruit en noten. Een lekkere combinatie is aardbeien met blauwe bessen en walnoten. Je kunt deze snack ook van een stevige bodem voorzien door een havermout-honingmengsel of fijngemalen notenmelange aan te drukken in de bakvorm. Wij zijn fan!
3. Yoghurtpannenkoeken
Kun je niet kiezen tussen pancakes of een kommetje yoghurt als ontbijt? Deze pannenkoeken geven je een beetje van beide. Voor zes grote pannenkoeken mix je 400 milliliter melk met twee eieren, 250 gram volkoren meel en honderd milliliter halfvolle yoghurt tot een glad beslag. Laat het beslag ongeveer een kwartiertje rijzen. Roer het beslag nog een keer door en bakken maar! Liever een maaltje zonder gluten? Probeer deze lekkere glutenvrije recepten.
4. Verfrissende tzatziki
Wereldberoemd en onmisbaar in dit rijtje met yoghurt recepten. Een heerlijke tzatziki kun je gemakkelijk zelf maken. Meng Griekse yoghurt met twee geperste teentjes knoflook, een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap en fijngesneden dille. Schraap de zaadlijsten uit een komkommer en raspt de rest van de komkommer fijn. Laat dit goed uitlekken boven een zeef of dep het vocht uit de geraspte komkommer met een schone theedoek. Meng de komkommer door het yoghurtmengsel. Serveer met het flatbread!
Tip: de tzatziki is het lekkerst als je het een tijd in de koelkast laat staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
5. Yoghurt Colada
Deze variant van een Piña Colada maak je zonder alcohol en mét yoghurt. Mix vijftig milliliter yoghurt met 150 milliliter kokosmelk en een stuk ananas in een blender. Vul een glas met ijsblokjes en giet het ananasmengsel hier door een zeef doorheen. Enjoy!
Ook interessant: herken je de tinteling in je tong na het eten van ananas? Dat heeft een reden. Hier vertellen we je wat daarvan de oorzaak is.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels