
[geen intro] Gefermenteerde groentesalade
Ingredients
- 500 gram inmaakgroenten Dat zijn de stevige groentesoorten. Denk aan broccoli, venkel, radijs, bloemkool, rode ui, rettich, komkommer, raapjes
- Inmaakkruiden, een theelepel van elk: peperbolletjes, mosterdzaad, venkelzaad, saffraan, knoflook, korianderzaad
- 250 milliliter water
- 250 milliliter azijn
- 2 theelepels zout
- weckpotten naar gelang de hoeveelheid
Instructions
- Snijd de verschillende groenten klein.
- Breng in een pan de azijn en het water aan de kook. Laat het zout hierin oplossen.
- Schep de groente in weckpotten.
- Giet hier vervolgens de hete vloeistof over en voeg de kruiden toe.
- Zorg dat alles goed onder het vocht staat.
- Laat de potten helemaal afkoelen voor je ze sluit. Koel en donker bewaren.
Notes
Wat is gefermenteerd?
Fermenteren is het proces waarin groente een beetje ‘voorgaard’ in zuur en zout. Op die manier blijft eten lang goed. De beroemdste gefermenteerde groente is zuurkool. Maar veel andere (harde) groenten lenen zich ook voor deze bewaarkunst. Voordeel is dat de groente niet gekookt wordt en veel voedingswaarde behouden blijft. Daarnaast ontstaan tijdens het fermenteren melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmflora. Het verschil met wecken is dat geweckte groente nog langer houdbaar zijn, soms wel jaren. Gefermenteerde groente moet je binnen enkele weken tot enkele maanden opeten. Hoe harder de groente, hoe langer die goed blijft. Er zit wel redelijk wat zout in gefermenteerde groente. Belangrijk voor de houdbaarheid. Maar het is dus niet gezond om alleen gefermenteerde groente te eten.
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker!
Bestel direct in onze webshop » Tried this recipe?Let us know how it was!