Gravad lax of gravlax is een Scandinavische delicatesse van rauwe zalm. Een echte appetizer
Gravad lax met bietensalade
Ingredients
Voor de gravad lax:
- 2 rode bieten ongekookt
- 8 takjes takjes dille
- 1 el citroenrasp
- 4 jeneverbeskorrels
- 6 peperkorrels
- 3 el zout
- 400 gram zalm
Voor de bietensalade:
- 4 bieten diverse kleuren
- 1 citroen
- 1 teen knoflook
- 4 el rodewijnazijn
- peper en zout naar smaak
- 8 takjes dille
- 4 takjes peterselie
Extra nodig:
- plasticfolie
Instructions
Gravad Lax:
- Pureer twee bieten met dille, citroenrasp, jeneverbessen en peperkorrels tot een fijn mengsel.
- Roer het zout erdoor.
- Leg de zalm met de huid op een stuk plasticfolie.
- Verdeel het bietenmengsel erover.
- Wikkel de zalm strak in het folie.
- Laat minimaal 48 uur in de koelkast marineren.
- Let op, er gaat een fikse hoeveelheid zout in de marinade.
- Dit eet je niet allemaal op, maar spoel je naderhand af.
Bietensalade:
- Kook de overige bietjes in veertig minuten gaar.
- Laat ze in het vocht afkoelen, pel ze en snijd ze in kleine blokjes.
- Vermeng het citroensap met de rodewijnazijn.
- Pers de knoflook en roer die door de dressing.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de dille en peterselie grof.
- Haal de zalm uit het folie.
- Wrijf het mengsel van de zalm en spoel de vis goed met water af.
- Dep voorzichtig droog.
- Snijd de zalm in dunne plakken en verdeel samen met de bietensalade over de borden.
- Strooi er de grofgesneden dille en peterselie over.