Het wit van een ei is histaminerijk, eigeel niet
Groentefriet zonder histamine
Ingredients
Voor de mayonaise:
- 2 eidooiers op kamertemperatuur
- 2-3 tl citroensap
- 100 milliliter olijfolie
- 100 milliliter plantaardige olie
- witte peper
- 1 tl mosterd
- 2 tl dragon vers
Voor de groentefrietjes:
- 2 zoete aardappelen
- ½ knolselderij
- 2 winterpenen
- maïzena
Instructions
- Doe de eidooiers en citroensap in een grote glazen schaal.
- Klop het met een garde tot een egale massa.
- Doe de olijfolie en plantaardige olie samen in een kannetje.
- Voeg nu al kloppend een paar druppels olie toe.
- Klop tot alle olie goed is opgenomen.
- Blijf kloppen terwijl je langzaam de rest van de olie bij het eimengsel schenkt.
- Doe rustig aan, anders krijg je geen glad mengsel.
- Proef en voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe.
- Hak de dragon fijn.
- Voeg de mosterd en dragon toe.
- Je kunt de mayonaise maximaal een week bewaren in een afgesloten pot in de koelkast.
- Ga aan de slag met de frietjes.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Schil de knolselderij en winterpeen (zoete aardappel kan met schil, indien goed schoongemaakt) met een dunschiller en snijd ze in ‘frietvormen’.
- Doe de frietjes in een kom, besprenkel met peper en een druppeltje olie.
- Bestrooi ze nu met maïzena en schud ze goed door elkaar zodat er een dun laagje op de frietjes komt.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier en strooi de frietjes hier over uit.
- Zorg dat ze niet op elkaar liggen, anders worden ze niet goed knapperig.
- Besprenkel ze met olie en bak ze knapperig in de oven in zo’n 25 minuten.