Pesto is veelzijdig, smaakvol en in staat om elk gerecht te redden. En het beste van alles is dat je deze Italiaanse, felgroene saus gemakkelijk zelf kunt maken. Dus, laat de innerlijke chefkok in je los en ontdek hoe je in je eigen keuken de perfecte pesto in een handomdraai kunt creëren.
Pesto komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van een aantal eenvoudige ingrediënten die samen worden gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’. Sla de volgende keer dat je in de supermarkt bent de kant-en-klare bakjes en potjes eens over, en haal losse ingrediënten in huis. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een overheerlijke pesto maakt.
Zo maak je de perfecte pesto
Wat heb je nodig: 2 kopjes verse basilicumblaadjes – 1/2 kopje geroosterde pijnboompitten – 1/2 kopje vers geraspte Parmezaanse kaas – 2 teentjes knoflook – 1/2 kopje extra vierge olijfolie – zout en peper naar smaak
Aan de slag:
1. Basilicum plukken: Begin met het plukken van ongeveer 2 kopjes verse basilicumblaadjes (in de supermarkt kun je verse basilicumplantjes scoren of zorg voor een moestuin met je eigen basilicum). Zorg ervoor dat je alleen de blaadjes gebruikt en de stelen achterwege laat. Spoel de blaadjes grondig af en dep ze droog.
2. Rooster de pijnboompitten: Verhit een pan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin worden. Dit geeft je pesto een heerlijke nootachtige smaak. Laat ze vervolgens afkoelen.
3. Mix de ingrediënten: Plaats de basilicum, geroosterde pijnboompitten, vers geraspte Parmezaanse kaas, en de geschilde knoflook in een keukenmachine of blender. Pureer tot de ingrediënten grof zijn gemengd.
4. Voeg olijfolie toe: Terwijl de keukenmachine draait, giet je langzaam de extra vierge olijfolie erbij. Blijf mengen tot de pesto een mooie, romige substantie heeft bereikt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5. Proef en pas aan: Proef je zelfgemaakte pesto en voeg meer zout, peper, kaas of olijfolie toe als dat nodig is. Pesto is een gerecht waar je eindeloos mee kunt experimenteren, dus maak het zoals jij het lekker vindt!
6. Bewaren: Schep je zelfgemaakte pesto in een luchtdichte pot. Giet een dun laagje olijfolie bovenop om te voorkomen dat de pesto verkleurt. Je kunt het ongeveer een week in de koelkast bewaren. Of vries het in kleine porties in voor een langere houdbaarheid.
Gebruik je zelfgemaakte pesto
Pesto is zo veelzijdig dat je het op talloze manieren kunt gebruiken, kijk maar:
- Pasta: Roer de pesto door gekookte pasta voor een heerlijke maaltijd. Een ideale, zelfgemaakte pastasaus.
- Brood: Besmeer een stuk vers gebakken brood met pesto voor een smaakvolle sandwich.
- Salades: Gebruik pesto als dressing voor je salades.
- Gegrilde groenten: Bestrijk gegrilde groenten met pesto voor extra smaak.
- Pizza: Smeer pesto over je zelfgemaakte pizza als een smaakvolle saus.
- Ei: Voeg een lepel pesto toe aan je omelet of roerei voor een pittige variatie.
En als je dan toch aan het kokkerellen bent: naast pesto kun je ook supermakkelijk je eigen mosterd en hummus maken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.