Vanwege de koekkruiden krijg je van deze cake al een beetje een sinterklaasgevoel

[geen intro] Worteltulband met koekkruiden
Ingredients
Voor de cake: 175 gram kokosolie
- 3 tl koekkruiden
- 375 gram volkoren tarwe-, spelt- of boekweitmeel
- 24 gram bakpoeder
- 115 gram noten
- 140 gram dadels
- 5 wortelen middelgroot
- 4,5 bananen rijpe
- 110 gram yoghurt stevige
- 3 eieren
Voor het glazuur: 250 gram yoghurt
- 2 el ahornsiroop
- 3 druppels vanille-extract of ½ tl vanille-essence
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smeer de tulbandvorm in met kokosolie.
- Doe de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout in een kom.
- Hak de noten fijn (houd wat noten over voor de garnering) en roer ze door het bloemmengsel.
- Verwarm de kokosolie op een laag vuur.
- Hak de dadels klein en voeg ze toe aan de kokosolie.
- Laat alles gedurende twee minuten warm worden.
- Haal de pan van het vuur en doe het in een kom.
- Snijd vervolgens de bananen in stukjes, rasp de wortelen grof en vermeng dit alles met het dadel/kokosolie-mengsel.
- Doe dan de yoghurt en eieren erbij.
- Pureer dit alles.
- Voeg dan beetje bij beetje het bloemmengsel toe.
- Roer het steeds goed door elkaar tot alle bloem is opgenomen.
- Je beslag is klaar en je kunt nu de tulband gaan vullen.
- Bak de tulband in zo’n vijftig minuten gaar.
- Maak ondertussen het glazuur.
- Meng de yoghurt met de vanille-essence of het vanille-extract en de ahornsiroop.
- Haal de tulband uit de oven, laat de cake goed afkoelen voordat je het glazuur eroverheen giet.
- Versier met walnoten en strooi er nog wat koekkruiden over.
Notes
Stokje, essence of extract
Wanneer gebruik ik vanille-essence en wanneer een vanillestokje? In principe maakt het niet uit wat je gebruikt. Qua verhoudingen is een ½ vanillestokje gelijk aan een ½ theelepel essence. Verwar het niet met vanille-extract, dat veel sterker is van smaak: hier gebruik je maar 3 druppels van.
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker!
Bestel direct in onze webshop »
Recept, styling en fotografie door: