Er is weinig zo verwarmend en troostend in het leven als een kom soep. Reden voor Janine de Roode om Soep-er, de eerste soepbar van Utrecht, te openen. Haar beste recepten deelt ze nu in Soep-er, het kookboek. Met deze tomatensoep van geroosterde cherrytomaten en basilicium krijg je met gemak 200 gram groenten per dag binnen. Op naar de keuken!
Skip de supermarkt
Ga je soep maken, koop je ingrediënten dan bij kleine, lokale ondernemers, tipt Janine: “Door de lokale ondernemers te steunen krijg je zoveel meer terug dan alleen maar een beter smakend en kwalitatief sterker product! Het houdt de lokale economie gezond en zorgt ervoor dat er een veelzijdig aanbod in steden en dorpen blijft bestaan. Bovendien bevordert het een sterke community, wat een geweldig en fijn bijproduct oplevert: het gevoel ergens bij te horen en ergens aan bij te dragen.”
Recept geroosterde tomatensoep
Dit heb je nodig
Voorde soep: 1250 g rijpe cherrytomaten, 5 el extra vergine olijfolie, plus extra voor in de pan, 3 teentjes knoflook, gepureerd, 1 rode ui, in halvemaantjes, 2 el zwarte balsamicoazijn, 1 tl kristalsuiker, 400 g tomatenblokjes, uit blik, 6 takjes basilicum, alleen de blaadjes, zeezout, zwarte peper en cayennepeper
Voor de topping: 2 el zure room, tuinkers, extra vergine olijfolie, zwarte peper
Zo maak je het
Schep als eerste de cherrytomaten in een braadslede en besprenkel ze met de extra vergine olijfolie. Voeg dan knoflook, zeezout en zwarte peper en cayennepeper toe. Hussel alles goed door elkaar met een spatel en schuif de braadslede 1 uur de oven in op 200 graden. Verhit in een soeppan een ruime hoeveelheid olijfolie. Voeg de ui toe, leg het deksel op de pan en laat de ui 10 tot 15 minuten op laag vuur smoren. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen. Voeg als de ui helemaal zacht en glazig is de balsamicoazijn en kristalsuiker toe. Roer dit door en leg het deksel terug op de pan. Zet na 15 minuten het vuur helemaal uit en doe de tomatenblokjes en basilicumblaadjes erbij. Voeg vervolgens de cherrytomaten uit de oven, inclusief het vocht, toe aan de pan met het tomaten-uimengsel. Pas op want de cherrytomaten zijn gloeiend heet! Roer voorzichtig door en blend met een staafmixer tot een gladde soep. Breng de soep op smaak met eventueel extra zeezout, zwarte peper, cayennepeper, suiker of balsamicoazijn. Garneer de tomatensoep met zure room, wat plukjes tuinkers, extra vergine olijfolie en wat zwarte peper.

Meer soeprecepten
Meer recepten van Janine? Breng een bezoekje aan de heuse soepbar in Utrecht of kook met de recepten uit het boek Soep-er.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.