Niets is zo teleurstellend als een bedorven ei als ontbijt. Gelukkig zijn er verschillende methoden om te controleren of een ei nog vers is voordat je het gebruikt. Deze vijf manieren gaan je helpen.
1. De drijfproef
Vul een glazen of doorzichtige kom met water en laat voorzichtig het ei erin zakken. Een vers ei zal op de bodem van de kom blijven liggen, plat op de zijkant. Een ei dat iets ouder is, maar nog steeds goed, zal aan de onderkant van de kom staan, maar met één kant omhoog. Een ei dat niet meer vers is, zal blijven drijven.
2. Bekijk de houdbaarheidsdatum
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar de houdbaarheidsdatum op de verpakking is een uitstekende indicator van de versheid van een ei. Koop eieren die nog ruim binnen de houdbaarheidsdatum vallen voor de beste kans op versheid.
3. Controleer de eierschaal
Check de schaal op scheurtjes, deuken of beschadigingen. Eieren met beschadigde schalen hebben meer kans om bedorven te raken, omdat bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen.
4. Gebruik je zintuigen
Geef het ei een voorzichtige schud. Hoor je iets klotsen, dan kan dit een teken zijn dat het ei niet meer vers is. Ook kun je aan het ei ruiken. Verse eieren hebben meestal nauwelijks geur, terwijl bedorven eieren een duidelijke, onaangename geur afgeven. En geloof ons: dan weet je direct of je ei nog vers is.
5. Doe de kooktest
Als je nog steeds twijfelt, kun je het ei koken. Kook een ei zoals je normaal zou doen en kijk hoe gemakkelijk het zich laat pellen. Verse eieren zijn moeilijker te pellen omdat de pH-waarde van het eiwit lager is. Oudere eieren pellen gemakkelijker. Als het ei tijdens het koken een onaangename geur afgeeft, gooi het dan weg. Helaas, dan is je ei niet meer vers.
Ook interessant
Hoe moet je eieren eigenlijk bewaren? En wat is het verschil tussen een wit en bruin ei? Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit populaire voedingsmiddel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Foto: Pexels