Wat gebeurt er als je zestig dagen lang veertig theelepels suiker eet, uit gezonde producten zoals appelsap? Damon Gameau ontdekte het in zijn experiment, na jaren zelf suikerarm te leven. “Ik leg je niets op, maar je moet begrijpen wat suiker met je lichaam doet. Zo kan je een vrije, bewuste keuze maken.”
Australische acteur Damon Gameau legt zijn experiment met een dosis humor vast in zijn eerste documentaire ‘That Sugar Film’ en beschrijft het in zijn onlangs uitgekomen boek: Het Suiker Boek. In zijn experiment eet hij evenveel calorieën als voor zijn experiment, maar komt toch 8,5 kilogram aan. Daarnaast krijgt hij een vette lever en stijgen zijn cholesterolwaarden fors. Damon zou prediabetes hebben als hij zijn voedingspatroon zo nog zes maanden zou volhouden, stellen doktoren vast.
Schrikbarend, want het aantal van veertig theelepels (160 gram) suiker is niet uit de lucht gegrepen. Australiërs werken deze hoeveelheid gemiddeld dagelijks naar binnen. Wij Nederlanders komen hier dichtbij, met een gemiddelde van 120 gram suiker per dag. In zijn boek zegt Damon: “Veel mensen vertelden mij dat mijn dieet tijdens het experiment bijna béter was dan hun eigen voedingspatroon, we moeten ons dus echt zorgen maken.” gezondNU sprak Damon Gameau via Skype.
Waarom heb je er voor gekozen om je suiker uit ‘gezonde’ producten te halen?
“We weten allemaal wel dat producten zoals frisdrank, chocola en donuts veel suiker bevatten. Maar de meeste mensen eten de muesli die ik at in het experiment elke dag. Ze zijn compleet verbijsterd wanneer ze leren dat dit twintig theelepels suiker bevat. Ze denken dat het een gezonde keuze is, zelfs de verpakking suggereert het met de druiven en zonsondergang. Sommige producten bevatten zonder dat je het beseft meer suiker dan het toetje dat je ’s avonds eet. Het gaat om bewustwording, dat je begrijpt wat de gevolgen zijn. Het enige wat ik doe, is de informatie verschaffen, laten zien hoe je de verborgen suikers ontdekt en wat deze doen met je lichaam. Het is aan jezelf of je er iets mee wilt doen. Ik leg je niets op.”
Welke producten waren voor jou onverwachte suikerbommen?
“Ik was best in shock toen ik ontdekte dat tomatensoep acht theelepels (24 gram) suiker bevat. Wat doet suiker in soep? Ga weg! Of wat dacht je van barbecuesaus. Daar zit méér suiker in dan in chocoladesaus! Door een paar van die dingen te eten zit je al zo aan twintig theelepels suiker. Vervolgens neem je ook nog een schep ijs als toetje. Want je denkt: Dit is mijn traktatie, ik heb nog geen suiker gegeten vandaag. En dan vraag je je af waarom je op je dertigste diabetes hebt.”
Minder suiker eten zien wij vaak als saai, moeilijk of duur. Wat vind jij daar van?
“Ja, het is moeilijk. Overal waar je gaat, vind je suiker. In het begin smaakt alles vlak en saai, je bent gewend aan zoet. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat je smaak verandert, afhankelijk van hoeveel zoet je eet. Na twee weken was de smaak van de onderzochte personen al compleet veranderd. Ik was vroeger verslaafd aan cola met vanillesmaak, nu smaakt het voor mij als een of ander schoonmaakmiddel. We moeten ons realiseren dat de hoeveelheden die wij nu eten voor problemen zorgen. Je berooft jezelf van een gezond, vitaal leven. Onthoud ook dat je niets opgeeft door geen suiker meer te eten, je stapt in iets heel positiefs.”
Ik eet heel gemakkelijk een halve chocoladereep à 50 gram suiker op. Hoe verander ik dit?
“Je moet lief zijn voor jezelf, je hoeft niet meteen suiker uit te bannen. Af en toe chocolade eten kan best, als je dagelijkse suikerinname daardoor slechts zes theelepels suiker is. Maar we eten niet alleen chocolade, maar ook muesli, appelsap en kant-en-klare sausjes. Daardoor zit je zo op dertig tot veertig theelepels suiker op een dag. Het probleem is dat we heel veel bewerkt voedsel hebben, die bergen suikers bevatten. We proberen de mensen te vertellen dat de basis uit ‘echt’ eten moet bestaan. Zelf koken met pure producten, geen pakjes en zakjes gebruiken. Je kunt dan nog steeds je stukje chocolade hebben, dat is prima. Helaas is het bij de meesten andersom. Ze eten de hele tijd bewerkt voedsel en af en toe groente en fruit. We moeten proberen om dat om te draaien. Geef het tien dagen de kans. Het is voor iedereen anders, maar ik merkte al verschil in smaak en gemoedstoestand na een kleine week.”
Wat is voor jou de grootste opbrengst van suikerarm eten?
“Het is moeilijk te omschrijven, je moet het zelf ervaren. Ik denk vitaliteit. Ja natuurlijk, je krijgt de bonussen zoals afvallen en een betere huid. Maar mensen onderschatten echt wat suiker kan doen met je gemoedstoestand: Die vliegt op en neer. Vaak na een week voelen mensen zich al heel anders. Suiker zit zo diep in onze samenleving, het is zo’n deel geworden van ons leven. We hebben nooit overwogen hoe het zou zijn zonder. Vaak krijgen mensen in het begin veel hoofdpijn, wanneer ze stoppen met suiker. Maar het feit dat je hoofdpijn krijgt, zou je juist veel moeten vertellen over suiker. Als je broccoli probeert op te geven, krijg je echt geen hoofdpijn. Het laat zien dat suiker een krachtige greep op ons heeft.”
Wat ga jij je tweejarige dochter Velvet over suiker leren?
“Je kunt je kinderen niet te veel beheersen, maar we geven haar een goede basis mee. Bosbessen ziet zij als een toetje, dat is geweldig. Ze krijgt wel snacks, maar onze eigen variant ervan. Toch is haar favoriete woord op dit moment ‘chocolate’. Echt, dit is het lot! Je maakt een film over suiker en je dochter roept de hele tijd publiekelijk ‘chocolate, chocolate’.”
Tekst: Jeanine Bakker