Denk je aan Indiaas eten, dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk ‘curry’. Maar zoek je in India naar zoiets als kerriepoeder, curry powder in het Engels, dan kom je hooguit verpulverde kerrieblaadjes tegen. Kortom, de Indiase keuken is zoveel rijker dan het kant-en-klare specerijenmengsel zoals we dat in Nederland kennen. Paulami Joshi laat het je graag zien met bloemkool.
Ga bijvoorbeeld aan de slag met dit gerecht uit Kolkata’s bruisende Chinatown dat traditioneel met kip wordt gemaakt, maar misschien nog wel lekkerder is met bloemkool.
Ingrediënten voor een gerecht voor 4 personen:
250 ml zonnebloem-olie + extra • 70 g maïzena • 40 g bloem • 50 g rijstmeel • 2 tl zout • 1 tl gemalenzwarte peper • ½ tl baking soda • 500 g bloemkool, in kleine roosjes • 1 el knoflook, fijngehakt • 1 el gemberwortel, fijngeraspt • 1 grote ui, in blokjes gesneden • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden • 6 lente-uitjes, fijngehakt • 3 tl donkere sojasaus • 2 el ketchup • 1 tl Indiase chilisaus (evt. te vervangen door srirachasaus) • 1 tl wittewijn- of appelazijn • 1 à 2 tl suiker.
Ingrediënten verzameld? Op naar de keuken!
Zo ga je te werk:
Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 140 °C. Meng in een ruime kom 40 gram van de maïzena met de bloem, het rijstmeel, ½ theelepel zout, ½ theelepel gemalen zwarte peper, de baking soda en 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg 100 à 125 milliliter water toe en klop tot een dik beslag. Wentel de bloemkoolroosjes door het beslag en laat even uitlekken zodat er geen afhangend beslag in de hete olie terechtkomt. Frituur de bloemkoolroosjes in porties in 6 à 8 minuten gaar.
Neem met een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Fruit de knoflook en de gember 1 minuut. Voeg de ui, paprika’s en de lente-uitjes (bewaar wat van het groen ter garnering) toe en bak 2 minuten mee. Roer de sojasaus, ketchup, chilisaus, azijn en de suiker erdoor.
Meng in een kommetje de resterende 30 gram maïzena met 100 milliliter water en de resterende ½ theelepels zout en gemalen zwarte peper. Klop tot een papje en voeg het toe aan de pan. Roer goed door. Voeg de gefrituurde bloemkool toe en meng door de saus. Bak het geheel al omscheppend nog 2 minuten. Serveer meteen.
Meer lekkere én gezonde recepten vind je hier.
Dit recept is afkomstig uit het receptenboek Vega India van Paulami Joshi met fotografie van Sven Benjamins. Meer inspiratie uit India vind je in editie 2 van Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.