Denk je aan Indiaas eten, dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk ‘curry’. Maar zoek je in India naar zoiets als kerriepoeder, curry powder in het Engels, dan kom je hooguit verpulverde kerrieblaadjes tegen. Kortom, de Indiase keuken is zoveel rijker dan het kant-en-klare specerijenmengsel zoals we dat in Nederland kennen. Paulami Joshi laat het je graag zien.
Deze thepla bijvoorbeeld. Thepla is gekruid volkoren platbrood. Ze zijn erg populair bij de picknick en tijdens lange treinritten en roadtrips. Perfect voor dit voorjaar. Aan de slag!
Voor 10 stuks heb je nodig
600 g taugé • 2 groene rawitpepers, fijngehakt • 40 g koriander • 40 g gemberwortel, grof gehakt • 4 tenen knoflook, grof gehakt • 2 tl zout • ½ tl asafoetida (hing) • 1 tl kurkumapoeder • 400 g volkorenmeel + extra • 2 el zonnebloemolie + extra
Aan de slag
Maal in een keukenmachine de taugé, rawitpepers, koriander, gemberwortel, knoflook en het zout tot een glad geheel. Doe het mengsel samen met de asafoetida, het kurkumapoeder, volkorenmeel en 2 eetlepels zonnebloemolie in een kom en kneed alles tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in 10 porties en draai er ballen van. Rol een deegbal op een met meel bestoven werkblad uit tot een cirkel van 10 centimeter doorsnede. Verhit een droge (bij voorkeur gietijzeren) koekenpan op middelhoog tot hoog vuur.
Bak het volkoren platbrood 1 à 1½ minuut op de ene zijde. Draai om en bak ½ à 1 minuut op de andere zijde. Besprenkel de bovenkant met wat zonnebloemolie, draai het platbrood om en bak nog 20 seconden. Besprenkel opnieuw met wat zonnebloemolie, draai weer om en bak nog 20 seconden. Neem uit de pan en houd warm onder een schone theedoek. Bak zo alle platbroden. Serveer met chutney, een pickle of yoghurt.
Over asafoetida
Asafoetida is een fijn, geel poeder dat bekendstaat om zijn gunstige werking op de spijsvertering. Vanwege het unieke, hartige aroma onmisbaar in de Indiase keuken. Gebruik het spaarzaam; een kwart theelepel is doorgaans genoeg voor een gerecht voor vier personen. Goed om te weten: laat je niet afschrikken door de geur!
Meer lekkere én gezonde recepten vind je hier.
Dit recept is afkomstig uit het receptenboek Vega India van Paulami Joshi met fotografie van Sven Benjamins. Meer inspiratie uit India vind je in editie 2 van Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.