Liggen er regelmatig een paar avocado’s in jouw keuken? Dan ben je ongetwijfeld bekend met de gezonde eigenschappen van deze vrucht. Deze vitaminebom barst van de onverzadigde vetzuren. Fijn voor je lijf! Tegelijkertijd willen we het niet aanmoedigen om aan de lopende band avocado’s in je winkelmandje te mikken. Erg duurzaam is deze vrucht namelijk niet. Tijd om ook de avocadopit te gaan eten! Minder verspilling, méér voedingsstoffen.
Avocadopitten zijn gezond! Waarom? Een avocadopit bevatten veel oplosbare vezels, zelfs meer dan havermout. Goed nieuws: deze pit is eetbaar! Hoe bereid je deze pit en in welke gerechten verwerk je de avocadopit?
Aan de slag
Verwijder eerst de buitenste bruine laag van de avocadopit. Snijdt het overgebleven deel van de pit met een scherm mes in stukken. Gooi deze stukken in de blender om de pit fijn te malen. Pas wel op bij het snijden van de avocadopit. In dit artikel vertelt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar dat steeds meer mensen een zogenoemede ‘avocadohand’ hebben. Zij hebben letsel opgelopen bij het ontpitten van de vrucht. Je kunt er ook voor kiezen om de pit te raspen.
Gerechten met avocadopit
Avocadopit verpulverd tot kleine stukjes? Dan is het tijd om dit te verwerken in je gerechten. Kies je gerecht:
Smoothie: laat de verpulverde avocadopit in de blender zitten en voeg fruit en/of groente toe voor een heerlijke, vezelrijke smoothie. Voeg bijvoorbeeld bosbes, appel, spinazie en water toe. Of kies voor een combinatie van aardbei, mango, banaan en kokosmelk.
Spreads en sauzen: Mix de avocadopitpulp door de rest van de avocado heen voor een extra vullende avocadospread. Ook kun je de pulp verwerken in een groentespread of in deze groenterijke pastasauzen.
Salade: Voeg de avocadopit toe aan een salade voor extra vezels. Inspiratie nodig? In dit artikel vind je verschillende recepten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.