Witte kool, rode kool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bloemkool… Kool is duurzaam, gezond, lekker en gaat als seizoensgroente het jaar rond. Hoog tijd om vaker kool te eten! Vanaf nu wordt deze groente jouw lievelingsingrediënt.
De familie van kool is een uitgebreid gezin, want kool komt voor in allerlei kleuren, soorten en maten. Biologisch gezien zijn alle koolsoorten één soort. Alleen kweekte de mens hem allerlei richtingen op, waardoor we soms de bloemen eten (bloemkool, broccoli), soms de bladeren (Chinese kool, paksoi, rode kool en witte kool) en soms de kooltjes onder de oksels van de bladeren (spruiten).
Sinds een paar jaar heeft kool een stevige gezondheidsclaim: de glucosinolaten in kool zijn een mogelijke beschermer tegen kanker. De Wageningen Universiteit ontdekte dat de hoeveelheid glucosinolaten sterk toeneemt als de kool wordt gesneden. En wie van bovenstaand gezondheidsvoordeel gebruik wil maken, moet de kool zo kort mogelijk koken. Hoe korter, hoe beter. Rauw is zelf nóg beter. Uit onderzoek van TNO blijkt dat na het eten van gekookte kool slechts tien procent van die gezonde stofjes in ons bloed komt. Bij rauwe kool is dit zestig procent.
Kool staat elke maand op het menu
Kool gaat als seizoensgroente het hele jaar rond en wordt veel geteeld in Nederland. Er zijn daarnaast weinig bestrijdingsmiddelen nodig en geen verwarmde kassen. In alle opzichten dus een milieuvriendelijke groente. En gelukkig valt er véél meer te kiezen dan de klassieke broccoli, boerenkool en rode kool in de winter. Eet kool in alle seizoenen en verras jezelf elke maand met een nieuw soort op je bord.
- Januari: savooiekool, spruitjes, witte kool
- Februari: boerenkool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
- Maart: bloemkool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
- April: bloemkool, Chinese kool, witte kool
- Mei: bloemkool, Chinese kool, spitskool
- Juni: bloemkool, Chinese kool, savooiekool, spitskool
- Juli: bloemkool, Chinese kool, rode kool, spitskool
- Augustus: bloemkool, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool
- September: bloemkool, Chinese kool, rode kool, savooiekool, spruitjes, spitskool, witte kool
- Oktober: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
- November: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, witte kool
- December: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, witte kool
Kool zit vol met vitamines en mineralen
Een ander belangrijke reden om meer kool te gaan eten: het zit boordevol vitamines en mineralen. Kool bevat veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. Extra vitamine C nodig? Dan zijn spruitjes op je bord een nog beter idee dan de bekende sinaasappel. In boerenkool, Chinese kool en broccoli zit het meeste ijzer. Voor de meeste calcium moet je ook bij boerenkool zijn. Vergeet natuurlijk niet zoveel mogelijk af te wisselen. Alle koolsoorten zijn stuk voor stuk rijk aan gezonde voedingsstoffen.
Maak je darmen blij met kool
In kool zitten weinig calorieën en veel vezels. Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool nog minder: 30 calorieën. Tegelijkertijd bevatten deze koolsoorten wel veel vezels waardoor je langer een vol gevoel hebt. Goed voor je maagdarmkanaal én je voorkomt snaaitrek. Opscheppen maar!
Wokken, koken of gewoon rauw
Kool is natuurlijk een geliefd ingrediënt in de Hollandse stamppot, maar kan ook gestooft en gewokt worden. Bijna alle koolsoorten kun je zelfs rauw eten. Inspiratie nodig? Kool smaakt heerlijk door bijvoorbeeld een salade, in de soep en door een smoothie. Maak je eigen zuurkool, probeer deze manieren om boerenkool te eten of ontdek de vijf geheimen van rode kool. Maar de meeste mensen eten kool gekookt. Kool kook je al snel te lang en het verschilt per soort hoeveel minuten je het maximaal moet koken. De kooktijd op een rij volgens het Voedingscentrum:
- Broccoliroosjes: 3 minuten
- Bloemkoolroosjes: 5 minuten
- Zuurkool: 5 minuten
- Paksoi: 7 minuten
- Chinese kool: 8 minuten
- Spruitjes, boerenkool, savooiekool: 10 minuten
- Witte kool, spitskool: 12 minuten
- Rode kool: 17 minuten
Kool is lang houdbaar
Kool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats drie tot vijf dagen bewaard worden. In een papieren of open zak in de groentela van je koelkast bewaar je verse kool het langst: drie tot zeven dagen. Heb je kool gekookt? Eet de kool dan binnen twee dagen op en bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. In de vriezer kan kool als je het vooraf kort blancheert, zelfs een jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Bereide kool kan tot drie maanden goed afgesloten in de vriezer bewaard worden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.