Het supermarktschap van de zuivelalternatieven is de laatste jaren flink gegroeid. En ook in koffietentjes kun je er niet omheen: van havermelk, macadamiamelk tot erwtenmelk. Welke soort plantaardige melk schuimt het beste en welke kun je beter gebruiken in een cake? Alle thuiskoks opgelet: volg deze handleiding voor het kiezen van het juiste melkalternatief.
Of je nu kiest voor plantaardige melk vanwege het milieu of je gezondheid, niet elke plantaardige melksoort is hetzelfde. De hoeveelheid eiwitten, vetten en suikers kan enorm verschillen. Om deze reden werken sommige melkalternatieven beter in bepaalde gerechten en toepassingen dan andere soorten. Welke plantaardige melksoort gebruik je wanneer?
In de koffie
De dag starten met een cappuccinootje? Melk opschuimen voor een cappuccino werkt het best als de melk veel eiwitten en vetten bevat. Deze voedingsstoffen zorgen namelijk voor het schuimvermogen van de melk.
Sojamelk: kies voor sojamelk als je op zoek bent naar een goed schuimende melk met een neutrale smaak.
Baristamelk: aan baristamelk zijn extra eiwitten en vetten toegevoegd, perfect voor in de koffie!
Havermelk: schuim, maar wel een romige en milde smaak? Ga dan voor havermelk. Havermelk schuimt weliswaar minder goed, maar heeft wel een smaak die perfect past bij koffie.
Bakkers klaar? Bakken maar!
Aan de slag als thuisbakker? Gebruik sojamelk, amandelmelk of kokosmelk in je bakrecepten. Bedenk welke smaak een goede aanvulling zou zijn in het baksel.
Amandelmelk: voeg amandelmelk toe aan je baksel voor een nootachtige smaak.
Kokosmelk: in fruitachtige baksel kun je kiezen voor de tropische smaak van kokosmelk. Houd er bij het gebruik van amandelmelk en kokosmelk wel rekening mee dat de melk minder eiwitten bevat dan koemelk of sojamelk.
Sojamelk: geen expliciete smaak toevoegen maar wel een romige textuur in je baksel? Ga voor sojamelk!
Soepen en sauzen
Sojamelk: Sojamelk is een van de meest voorkomende soorten plantaardige melk en dat is niet voor niets. Deze melkvariant heeft een hoog eiwitgehalte en bevat veel essentiële aminozuren. Dit maakt sojamelk een goede vervanger is voor koemelk, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een bron van volledige eiwitten. Kies voor soepen en sauzen bij voorkeur welk voor de ongezoete variant van sojamelk.
Cashewmelk: Ook kun je gaan voor cashewmelk, melk van cashewnoten heeft een boterachtige en milde nootachtige smaak. Lekker door de pastasaus!
Kokosmelk: Ga je aan de slag met het maken van een curry? Kies dan voor kokosmelk! De zoete kokossmaak is de perfecte tegenhanger van de pittige, kruidige smaak van de curry.
Smoothies
Goed nieuws: naar welke plantaardige melk jouw voorkeur ook uitgaat, alle melkvarianten zijn geschikt voor het maken van een heerlijke smoothie. Ga bijvoorbeeld voor een tropische smoothie met aardbei, mango, banaan en kokosmelk. Lees hier hoe je de perfecte smoothie maakt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.