Bij intermittent fasting gaat het niet om wat je eet, maar vooral om wanneer je eet. Je eet dezelfde dingen als je normaal gesproken doet, maar je bouwt momenten in waarop je helemaal niets eet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam opgeslagen vetten verbrandt. Wat kunnen we leren van dit periodieke vasten? Wij geven je de belangrijkste lessen.
Verschillende vormen van intermittet fasting
Er zijn heel wat vormen van intermittent fasting. Zo kun je elke dag twaalf tot zestien uur vasten (dit is inclusief de tijd die je slaapt). Dat betekent meestal dat je het ontbijt overslaat. Ook zijn er varianten waarbij je om de dag vast. Of je kunt elke maand twee etmalen helemaal niets of heel beperkt eten. Deze relatief nieuwe variant heet het ‘fasting-mimicking diet’.
Welke lessen kun jij halen uit intermittent fasting?
1. Eten op vaste tijden
Bij intermittent fasting is het belangrijk om op vaste tijden te eten. Er is nog onvoldoende bewijs om harde uitspraken te doen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat regelmatig eten een gunstig effect lijkt te hebben op de bloedsuikerregulatie. Een stabielere bloedsuikerspiegel zorgt weer voor minder snackattacks
2. Wees niet de hele dag bezig met eten
Juist wanneer je wat wilt afvallen of aankomen, kun je veel bezig zijn met eten. Wat mag je wel eten en wat mag je niet eten? Bij intermittent fasting ben je daar niet mee bezig. Je laat het meer los. Je bepaalt van tevoren op welke momenten je wel en niet mag eten. Wanneer je dan ’s avonds onder je fleecedekentje op de bank hangt, is het gemakkelijker die zak chips dicht te laten.
Waar moet je op letten bij intermittent fasting?
Als je bezig gaat met periodiek vasten, let er dan op dat je op de momenten dat je wel eet, gezond blijft eten en je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga op die momenten ook niet extra eten om de boel in te halen. Wil je meer weten over intermittent fasting? Luister hier onze podcast, waarin we voedingsdeskundige Nanne Schreurs het hemd van het lijf vragen over deze leefstijl.