Ondanks dat vanille erg duur is en lastig te winnen is uit de vanilleplant treffen we dit aroma in veel van onze producten aan. Vanille heeft daardoor saai imago gekregen. Toch willen we niet zonder dit geurende aroma. In geurkaarsen, vla, cake, ijs, siropen en zelfs aan frisdrank zoals cola wordt een vanillesmaakje toegevoegd. Allesbehalve saai dus! Wij geven je nog 5 redenen waarom vanille verre van saai is.
Van boon naar peperdure vanille
Hoewel de vanille-orchidee (vanilla planifolia) oorspronkelijk uit Mexico komt, is Madagaskar de grootste producent van vanille. Dit geurende aroma wordt gewonnen uit de peulen van de orchidee van de vanilleplant. Deze peulen worden geplukt wanneer ze nog niet rijp zijn. Op dit punt ziet de peul eruit als een soort sperzieboon. Deze peulen worden verhit en daarna gedroogd waarna de peulen gaan fermenteren. Het resultaat? De welbekende zwarte vanillestokjes.
Bewerkelijke peulen
Vanille is duur, erg duur. En dat heeft een reden. Het kweken van vanille is namelijk een bewerkelijk proces. Zo is alleen het bestuiven van de planten al een tijdrovende klus. In veel vanilleproducerende gebieden, zoals Madagaskar, moeten vanillebloemen handmatig worden bestoven omdat hun natuurlijke bestuiver, een bepaalde bijensoort, niet aanwezig is in deze landen.
De geur komt van vanilline
De heerlijke, aromatische geur van vanille komt van de stof vanilline. Terwijl de peperdure, natuurlijke vanilline afkomstig is van vanillepeulen, kan vanilline ook synthetisch geproduceerd worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lignine uit hout. Deze stof wordt meestal gehaald uit hout- of papierafval. Het kan dus zomaar zijn dan de heerlijke geur in jouw vanillevla afkomstig is uit een stel oude kranten. Daarnaast kan vanille-aroma ook uit kruidnagel worden gewonnen. Kruidnagel bevat de stof eugenol, die kan worden omgezet in vanilline. Heb jij de vanille of vanilline weleens verwerkt in deze heerlijke warme drankjes?
Vanillesuiker is eigenlijk vanillinesuiker
In veel producten met vanillesmaak zit dus vanilline. Maar hoe zit het met vanille-extract en vanillesuiker? Voor vanillesuiker geldt dat er meestal gebruik wordt gemaakt van synthetisch verkregen vanilline. Eigenlijk koop je dus vanillinesuiker. Koop je een extract? Dan heb je te maken met de echte vanille. Dit extract wordt namelijk gemaakt door natuurlijke vanillestokjes in alcohol op te lossen. Vanille-essence of aroma wordt daarentegen wel synthetisch gemaakt.
Vanilletherapie
In verschillende landen en culturen wordt vanille gebruikt vanwege haar mogelijk geneeskrachtige eigenschappen. Goed om te weten: het gebruik van de vanilleplant als medicinale plant is meer gebaseerd op volksgebruiken dan op wetenschappelijk bewijs. Zo wordt het aroma van vanille vaak toegevoegd aan geurkaarsen, essentiële oliën en luchtverfrissers om een aangename en rustgevende omgeving te creëren. Ook worden sommige culturen delen van de vanilleplant, waaronder de bloemen, gebruikt in traditionele kruidengeneeskunde. Het wordt soms toegepast bij aandoeningen zoals buikpijn en misselijkheid.
Ook interessant: lees ook deze 5 interessante feiten over halloumi of over chai.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.