Kleine zwarte zaadjes, bomvol goede voedingsstoffen waar je een perfecte ontbijtpudding mee kunt maken. We hebben het natuurlijk over chiazaad. In rijtjes met superfoods wordt chiazaad steevast genoemd. Maar waarom is zijn deze zaadjes zo gezond? En wat kun je eigenlijk met deze zaadjes? Dit wil je (w)eten over chiazaad.
Chiazaad is afkomstig van de Salvia Hispanica plant die groeit in Midden-Amerika.
Chiazaad als superfood
De zaden van de chiaplant bevatten ontzettend veel goede voedingsstoffen. We sommen ze voor je op: vezels, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Antioxidanten helpen bij het verwijderen van vrije radicalen uit je lichaam. Deze vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken en worden geassocieerd met veroudering en verschillende ziekten. Daarnaast bevat chiazaad veel vezels waardoor ze je stoelgang verbeteren én je langer een vol gevoel houd na een portie van deze gezonde zaden. Let wel op dat je niet té veel chiazaden door je maaltijd roert. Deze hoeveelheid vezels kan je een opgeblazen gevoel of winderigheid bezorgen. Onthoud wel: dit zaadje verricht natuurlijk geen wonderen voor je gezondheid. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel variatie.
Plantaardige bron van omega-3
Eén van de meest opvallende kenmerken van chiazaad is de hoeveelheid omega-3 vetzuren. Dit is een voedingsstof waar veganisten en vegetariërs minder makkelijk voldoende van binnenkrijgen omdat deze stof doorgaans vooral in vis zit. De alfa-linoleenzuur (ALA) variant van omega-3, die chiazaad bevat, is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken. Deze omega-3 vetzuur kun je ook heel goed uit lijnzaad of raapzaadolie, sojaolie of walnoten halen.
Absorberende zaden
De zaden van de chiaplant zijn hygroscopisch. Deze zaadjes kunnen tot wel 12 keer hun eigen gewicht opnemen aan vocht. Voedingsmiddelen waar chiazaden aan worden toegevoegd kunnen zo een slijmerige of gelachtige textuur krijgen.
Voor een lekkere chiapudding: mix drie eetlepels chiazaad met je favoriete (plantaardige) melk en een theelepel vanille aroma als basis. Ga los met toppings als vers fruit, kokosflakes, noten of gedroogd fruit en je chiapudding is klaar.
Chiazaad in eigen tuin
Wist je dat je chiazaad ook in je eigen tuin kunt kweken? Ons Nederlandse klimaat is niet heel erg geschikt om de chiaplant te laten groeien. Toch is er een mogelijkheid. Deze planten worden in Europa namelijk als kiemgroente gekweekt. Deze kiemen kun je toevoegen aan je soep, salade, wokgerecht of aan je belegde boterham.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.