Of vampieren er echt van op de vlucht slaan is de vraag, maar dat knoflook heel gezond is, staat als een paal boven water. Net als het feit dat deze bol zich heel makkelijk laat verbouwen. Dit moet je weten over de voordelen van knoflook.
Knoflook is gezond, maar waarom eigenlijk?
- Knoflook werkt cholesterolverlagend. Het is goed voor je hart en hoofd en vooral voor je bloedvaten.
- Knoflook veegt de vloer aan met verschillende ziekteverwekkers, van schimmels tot bacteriën. Hierdoor heb je minder kans op infecties!
- Knoflook zit tjokvol antioxidanten, zo helpt het je immuunsysteem.
Knoflook tegen verkoudheid
Flink verkouden? Pers twee tot drie teentjes knoflook uit en giet er een liter kokend heet water op. Neem hier gedurende de dag een slokje van. Hopelijk helpt je dat sneller van een snotneus af.
Uit eigen moestuin – zo kweek je knoflook
Het liefst plant je knoflook in oktober. Volg deze stappen om volgend voorjaar je eigen knoflook te telen:
- Neem één bol knoflook, die uit de supermarkt of natuurvoedingswinkel voldoet prima.
- Pel de bol, zodat je de teentjes met vel en al overhoudt.
- Neem wat losgewoelde aarde en voorzie die van een scheutje water.
- Duw de teentjes nu één voor één met het puntje naar boven in de aarde.
- Plant ze vijf centimeter diep en houd tussen de teentjes tien centimeter afstand.
- Opgelet! Knoflook kan niet tegen koud. Oplossing: dek de aarde met stro af
- Elk teentje groeit uit tot een nieuwe bol die in mei of juni klaar is om geoogst te worden. Je kunt ook de stengels en zelfs de bloem eten. De nieuwe knoflookbollen zitten onder de grond.
Handig: de knoflookplant helpt in je tuin slakken en rupsen op een afstandje te houden en beschermt zo planten die het lievelingshapje zijn van deze beestjes.
Knoflook tegen schimmelinfecties
Een doorgesneden teentje knoflook over je huid wrijven, is een oude volksremedie bij schimmelinfecties, wratten en zelfs bij eczeem en psoriasis. Belangrijk is wel dat je hier voorzichtig mee bent. Knoflook is niet het allerzachtste voor je huid!
Wat te doen tegen een knoflookadem?
Knoflook hoort eigenlijk in elk gezond voedingspatroon thuis. En dat het een beetje geurt, daar hebben we ook een kruidje voor. Peterselie is ideaal als je knoflook wilt eten en je frisse adem wilt behouden. Volgens een Amerikaanse wetenschapper heeft het eten van een appel een positief effect op je knoflookadem. Andere Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het drinken van melk na het eten van knoflook je adem minder laat stinken.
Tip: geen knoflookgeur aan je handen
De geur van knoflook verwijder je makkelijk met roestvrij staal. Klinkt gek, maar werkt als een trein. Als je een RVS wasbak hebt, kun je je vingers na het snijden tegen de binnenkant van de wasbak wrijven. Er zijn ook roestvrijstalen zeepjes te koop. Ook heeft het zin om je handen te scrubben met zout of gebruike koffiedik. Voordat je gaat snijden, is het slim om je handen te wassen. Met natte handen blijft de geur minder hangen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.