Zoals zo vaak zit het hem in de details. Zeker als we het over dit kleine zaadje hebben: venkelzaad. Zo klein en toch een smaakbommetje én een boost voor je gezondheid. Waarom is dit zaadje zo gezond?
Foeniculum vulgare. Deze wetenschappelijke naam voor venkel verwijst naar het Latijnse woord voor hooi, vanwege de fijne bladeren die de plant heeft. Is de plant uitgegroeid, dan blijven er kleine, groene zaadjes over: venkelzaad. Slechts een paar zaadjes geven een gerecht al een lekker kruidige, anijsachtige smaak.
Venkelzaad is een rustbrenger
Net als korianderzaad, komijn, anijs en dille heeft venkelzaad een arminatieve werking. Dit houdt in dat de etherische olie die in dit zaad zit een kalmerende werking heeft op het samentrekken van darm en maag. Venkelzaad kan daardoor helpen tegen darmkrampen en winderigheid.
Voor de perfecte glimlach
Dineer je in een Indiaas restaurant, dan krijg je bij de rekening waarschijnlijk geen pepermuntje, maar een schaaltje venkelzaad. Lekker én slim, want het zorgt voor een frisse adem en bevordert je spijsvertering. Zo kun je het restaurant met een stralende glimlach verlaten. Bovendien kan het gaatjes in je gebit voorkomen, omdat venkelzaad je speekselproductie een boost geeft. Het is niet voor niets dat venkelzaad wordt gebruikt in sommige tandpasta’s.
Venkelzaad houdt van vrouwen
Venkelzaad schijnt niet alleen te helpen bij menstruatiepijn, ook de klachten van de overgang kunnen verminderen. Dit kleine zaadje bevat namelijk stofjes die in ons lichaam ongeveer dezelfde werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze stofjes zijn de zogenaamde fyto-oestrogenen.
Niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft
Aan moeders die borstvoeding geven wordt nogal eens het advies gegeven om venkelthee te drinken, om zo de krampjes van hun baby tegen te gaan. Toch kun je dit beter niet doen. Het Voedingscentrum raadt dit af. Er zit namelijk estragol in venkelzaad, wat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de kleine. Om diezelfde reden kun je beter ook geen venkelthee drinken als je zwanger bent. Kijk ook goed op het etiket als je anijs- of borstvoedingsthee koopt of er venkel in zit.