Havermout is een typisch winters gerecht. Je verwarmt het in een pan, strooit er winterse kruiden over zoals kaneel en eet het uit een dampend kommetje. Toch hoef je het de komende zomermaanden niet in de kast te laten staan. Wij hebben de oplossing om havermout het hele jaar rond te eten: koude havermout maken. En ja, dat is lekker!
Het is misschien even omschakelen om je havermout niet warm, maar koud te eten. Maar zo gek is het niet. Vergelijk het met muesli, cruesli en granola. Je eet dit ook koud in een kommetje met yoghurt, melk of een plantaardige variant. Het enige wat je wel nodig hebt voor koude havermout, is geduld. Het wordt niet voor niets ‘overnight oats’ genoemd. Je maakt het in de avond, zet het in de koelkast en ‘s ochtends is het klaar om te eten. Strooi er eventueel nog extra toppings over, zoals vers fruit, noten en pitten. Inspiratie nodig? Met dit stappenplan maak je je nieuwe favoriete ontbijt:
Stap 1: Kies je havermout en weeg het af
In de supermarkt of natuurvoedingswinkel vind je verschillende versies van haver: havergrutten, haverzemelen, gebroken haver, havervlokken en de welbekende havermout. Niet alles is geschikt om koud te eten.
- Havergrutten: vergelijkbaar met rijst, want het heeft een hele stevige korrel. Het is niet geschikt om koud te eten, maar je kunt het wel verwarmen in een pan. Dit duurt ongeveer een uur. Het wordt vaak gebruikt om een soort risotto van te maken.
- Haverzemelen: een haverkorrel bestaat uit een haverpel, haverzemel en de havergrut. De haverzemel is het buitenste omhulsel van de haverkorrel. Na het malen blijft dit over. Je kunt het met (amandel)melk of water verwarmen en er overnight oats van maken. Verwacht wel de structuur van een pap.
- Gebroken haver: als je havergrutten doormidden hakt, heb je gebroken haver. Gelukkig is dit een stuk sneller klaar: in zo’n 20 tot 25 minuten. Wel moet je het eerst koken.
- Havervlokken: deze vlokken zien er misschien wel het meest aantrekkelijk uit. Lekker groot! Havervlokken worden eerst gestoomd en daarna geplet. Ze zijn extra geschikt om koud te eten, omdat ze snel zacht worden, maar wel een bite houden.
- Havermout: het verschil tussen havermout en havervlokken is niet zo groot. Het wordt iets fijner geplet en iets langer gestoomd. Gewone havermout is het snelst klaar, maar is iets minder krokant dan havervlokken. Voor overnight oats is het perfect!
Havermout en havervlokken zijn dus geschikt om koud te eten. Als je houdt van een extra bite, kies dan voor havervlokken. Dertig gram havermout is genoeg voor een kleine eter, vijftig gram voor een normale/iets grotere eter.
Stap 2: Kies je zuivel of zuivelvervanger
Koude havermout kun je met water maken, maar dan wordt het een smakeloze pap. Wel lekker is melk (gewone melk, havermelk, sojamelk, havermelk, rijstemelk, kokosmelk), yoghurt of kwark. Gebruik hier zo’n 150 tot 200 milliliter van.
Stap 3: Voeg andere ingrediënten toe en roer het
Nu ben je bij het leukste deel. Het is tijd om je keukenkastjes te plunderen en je havermout te vullen met alles dat jij lekker vindt. Omdat je havermout een hele nacht in de koelkast staat, trekken de smaken goed in. Je kunt deze ingrediënten natuurlijk ook de volgende ochtend pas toevoegen, zo blijft het iets krokanter. Roer het geheel wel goed voordat je het in de koelkast zet.
Een aantal ideeën:
Kruiden e.d.: kaneel, koekkruiden, cacao, honing, agavesiroop.
Noten en gedroogd fruit: amandelen, walnoten, pecannoten, gedroogde abrikozen, rozijnen.
Fruit: blauwe bessen, banaan, appel, kiwi, aardbei, peer.
Extra’s: chiazaad, lijnzaad, gehakte pure chocolade, gepofte quinoa, geraspte wortel, pindakaas, amandelpasta, geraspte kokos, een handje gekookte zilvervliesrijst.
Stap 4: Haal het uit de koelkast
Na een nacht is je havermout klaar! Proef of het genoeg smaak heeft en roer het daarna. Als je het in een glazen pot maakt, kun je het makkelijk meenemen voor onderweg. Vergeet niet een lepel mee te nemen.
De 5 lekkerste havermout combinaties:
Havermout + walnoten + banaan + honing
Havermout + geraspte wortel + rozijnen + kaneel
Havermout + chiazaad + rozijnen + kaneel + sesamzaad
Havermout + pindakaas + honing + banaan
Havermout + ananas + kiwi + kokosnoot rasp
Waarom is havermout een gezond ontbijt?
Havermout is populair als ontbijt, maar gelukkig ook gezond. Dit komt onder andere door de bijzondere vezels die in havermout voorkomen: beta-glucanen. Deze oplosbare vezels nemen in de darmen veel vocht op en schijnen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. En omdat ze flink opzwellen en de koolhydraten langzaam worden opgenomen, heb je lang een vol gevoel. Daarnaast zitten in havermout weinig calorieën: zo rond de 230 calorieën als je dertig gram havermout met melk kookt.