Wie denkt aan witte bonen, denkt aan tomatensaus. Lekker bij een Hollandse maaltijd of een Engels ontbijt. Maar wist je dat deze veelzijdige boon helemaal geen tomatensaus nodig heeft? Ook zonder sausje is de witte boon een ster in de keuken. Ontdek de vijf geheimen van deze veelzijdige peulvrucht.
Geheim 1: Witte bonen passen overal bij
Net zoals de bruine boon en de sperzieboon, valt de witte boon onder de soortnaam ‘gewone boon’. Klinkt nogal … gewoon. Maar zo gewoon is deze boon eigenlijk niet, want ze is net een kameleon. Door de neutrale smaak is dit boontje een meester in het overnemen van andere smaken. In een stoofpot, als puree of in een salade – ze past overal bij.
Geheim 2: De gedroogde variant is het lekkerst
Een blik of pot witte bonen is ideaal als je snel wilt eten. Zit je ruimer in je tijd? Ga dan eens voor gedroogde witte bonen. Dat is niet alleen een stuk goedkoper, maar smaakt ook lekkerder dan de opgepotte of ingeblikte variant. Met deze stappen staan je bonen na een paar uur op tafel:
- Wassen: was de gedroogde bonen eerst. Een zeef met kleine gaatjes is hierbij een handig hulpmiddel.
- Weken: geweekte bonen hebben een fijnere smaak, een betere bite én je hoeft ze minder lang te koken. Doe de bonen in een pan met koud water, ongeveer drie keer zoveel als de bonen. Kijk op de verpakking hoe lang de bonen moeten weken, meestal varieert dit tussen de 2 en 24 uur.
- Koken: als de bonen een paar uur hebben geweekt, is het tijd om ze te koken. Het weekwater kun je gebruiken als kookwater. Zo behoud je de voedingsstoffen. Zodra de bonen koken, zet je het vuur laag. Voor extra smaak kun je tijm, laurierbladeren of knoflook meekoken.
Geheim 3: Een echte vezelbommen
Als je meer vezels wilt eten, ben je bij de witte boon aan het juiste adres. Met een portie witte bonen (60 gram), krijg je 4,3 gram vezels binnen. Ter vergelijking: in een portie zilvervliesrijst (60 gram) zit 1,3 gram vezels. Een vezelrijke maaltijd zorgt ervoor dat je lang verzadigd blijft en dus minder snel trek hebt na een maaltijd. En minstens zo belangrijk: vezels houden je darmen schoon en gezond.
Geheim 4: Geen witte boon is hetzelfde
Een beetje verwarrend: in het bonenschap vind je meerdere witte bonen. Behalve de kleur, hebben deze bonen weinig overeenkomsten:
- Witte bonen: een middelgrote boon met een milde smaak. Oorspronkelijk komt deze boon uit Zuid-Afrika, nu wordt deze boon op veel plekken ter wereld verbouwd, ook in Nederland. Een bekend Nederlands ras is de Krombek witte boon.
- Limabonen (ook wel reuzeboon, olifantboon of boterboon genoemd): deze grote witte boon heeft een milde, romige, ietwat zoete smaak. Van oorsprong komt de limaboon uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt hij in bijna alle tropische landen verbouwd. Bij de Inca’s stonden deze bonen al op het menu.
- Cannellini bonen: een milde boon met een nootachtige smaak. Deze boon komt uit Italië.
- Oogbonen (black eyed bean): een middelgrote, crèmekleurige boon met een zwart oog in het midden. De smaak is het beste te vergelijken met die van erwten. Oorspronkelijk komt de oogboon uit Afrika.
- Pronkers (ook wel pronkebonen): gigantische bonen met een boterachtige smaak. In Italië en Polen worden deze bonen verbouwd.
Geheim 5: Witte bonen in tomatensaus was een adellijk ontbijt
Witte bonen in tomatensaus: iedereen kent deze ontbijtklassieker uit Engeland. Het ontbijt stamt waarschijnlijk uit de dertiende eeuw toen de Engelse adel samen met gasten het ontbijt nuttigden. Juist het ontbijt werd beschouwd als een belangrijke sociale gebeurtenis; er werden gasten uitgenodigd om samen te eten zodat de adel de rijkdom van het land kon tonen. Toen de adel eeuwen later in verval raakte, was het juist de middenklasse die dit ‘chique’ gebruik overnam om hun sociale welvaart te tonen.