Quinoa, het staat ongetwijfeld in jouw keukenkastje. Deze superfood is de laatste jaren enorm populair geworden. Niet gek, want dit ingrediënt zit boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Maar hoe gebruik je dit pseudograan in de keuken? Wij geven je negen manieren om quinoa te eten.
Quinoa wordt tegenwoordig super gezond én duurzaam op Nederlandse bodem geteeld. Bijvoorbeeld op de boerderij van Winny en Arjen van Buuren uit Twente. Nederlandse quinoa heeft minder van de bittere stof saponine in het vliesje om de zaadjes zitten. Hierdoor hoeft dit vliesje er in het productieproces niet afgeslepen te worden. Hierdoor is quinoa van Hollandse bodem volkoren. Win-win! Meer weten over de teelt van quinoa? Je leest de reportage van Winny en Arjen van Buuren in ons november magazine.
1. Combineer met cottage cheese
Gezond je dag beginnen? Eet dit product dan eens met cottage cheese. Kook de quinoa volgens de verpakking en doe in een kom. Voeg daar honderd gram cottage cheese, een theelepel kaneel en een eetlepel lijnzaad en honing aan toe. Doe er een beetje van je favoriete fruit bij en je ontbijt is klaar!
2. In een omelet
Een omelet is een lekkere en voedzame lunch. Zoek het over de grens en maak een Spaanse omelet (tortilla), een Italiaanse (frittata) of Japanse (tamagoyaki). Ook lekker: een omelet met quinoa.
3. Door de koekjes
Koekjes? Ja, je leest het goed. Van dit pseudograan kun je hele lekkere hartige koekjes maken. Kook de quinoa volgens de verpakking en laat het pseudograan vijf minuten rusten in een dichte pan in de koelkast. Als de quinoa goed is afgekoeld, maak je er kleine ronde balletjes van. Plet ze met de hand en rol ze daarna door de bloem. Bak de koekjes goudbruin in de pan en beleg ze met groenten.
4. Gepofte quinoa
Gepoft smaakt dit ingrediënt nootachtig en is het lekker knapperig. Je kunt het als alternatief voor sushi-rijst gebruiken of eten als bijgerecht. Eet je liever iets zoets? Maak dan een notenreep van gepofte quinoa en chocolade.
5. Vezelrijke fruitzalade
Een fruitsalade is altijd goed, helemaal als je er dit voedzame pseudograan aan toevoegt. Het maakt je salade namelijk een stuk vullender. Experimenteer eens met zwarte quinoa. Deze soort heeft extra veel bite.
6. Caprese salade met quinoa
Tomaat, basilicum en mozzarella is een gouden combinatie. Dus waarom zou je er geen salade van maken? Kook de quinoa in bouillon en breng de tomaat en mozzarella op smaak met basilicum en olijfolie. Doe dit vervolgens bij elkaar in een kom en meng het geheel. Smullen!
7. Gourmetten met quinoa
Er staat een gourmetavond voor de deur, maar jij hebt zin in een avond zonder vlees. Maak als vegetarisch alternatief hamburgers van bloemkool, linzen en quinoa.
8. Pittige quinoasalade
Wie houdt van eten met pit, wordt blij van deze pittige quinoasalade met zwarte bonen en rode ui. Kook de quinoa volgens de verpakking met een blokje kippenbouillon. Laat het afkoelen in de koelkast en maak ondertussen een salade van groene paprika, rode ui, zwarte bonen, koriander en tomaat. Doe de quinoa bij de salade en maak het af met olijfolie, feta, peper en zout. Bon appétit!
9. Quinoarisotto met prei en geitenkaas
Laat het de Italianen niet horen, maar van quinoa kun je een heerlijke risotto maken. En ook fijn: deze variant valt een stuk minder zwaar. Snipper een ui, hak een teen knoflook fijn en snijd een prei in ringen. Bak de knoflook en ui in een beetje olijfolie en voeg de prei toe. Voeg de quinoa toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Voeg dan 750 milliliter groentebouillon lepel voor lepel toe. Zorg dat de quinoa de bouillon heeft opgenomen, voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Herhaal dit tot je risotto gaar is en strooi er wat geitenkaas over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.