Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Je stemming, immuunsysteem en je concentratievermogen zijn je allemaal dankbaar als je voldoende slaapt. Maar hoe gezond is het eigenlijk om uit te slapen en meer uren in bed door te brengen?
Zoals we in dit artikel schreven kun je een kortdurend slaaptekort inhalen. Ga je een avond stappen of moet je extra vroeg je bed uit in de ochtend en slaap je de twee dagen daarna iets langer? Dan kun je je ritme weer oppakken. Dit onderzoek van de Sleep Research Society toont zelfs aan dat mensen die in het weekend een paar uur extra slapen een lager BMI hebben en een kleiner risico op obesitas. Maar wat als je structureel te veel slaapt?
Je slaapt je bioritme in de war
Je lichaam wil het liefst dat je elke dag om dezelfde tijd naar bed gaat en weer opstaat. Krijg je doordeweeks te weinig slaap en probeer je dit met twee uitslaapdagen in het weekend weer in te halen? Dan kan je bioritme in de war raken. Als er een groot verschil zit tussen de hoeveelheid slaap die je doordeweeks en in het weekend krijgt dan is bijslapen niet effectief. Slaap je in het weekend lang uit? Je lichaam went dan aan de extra uren slaap. Probeer je vervolgens doordeweeks weer te wennen aan een ritme met kortere nachten, dan is je lichaam constant aan het schakelen tussen deze verschillende ritmes. En dit maakt het doordeweeks extra lastig om vroeg je bed uit te gaan.
Minder slapen voor meer energie
Volgens de National Sleep Foundation heeft een volwassene zeven tot negen uur slaap nodig per dag. Maar hoe gezond is het als je structureel meer dan die negen uur slaap krijgt? Een Australisch onderzoek toont aan dat mensen die in het weekend hetzelfde slaapritme aanhouden als doordeweeks zich energieker en fitter voelen dan mensen die in het weekend uitslapen. Dit geldt natuurlijk wel alleen als je doordeweeks ook al voldoende slaap krijgt.
Verstoorde slaaphormonen
‘S avonds worden we moe door het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon wordt aangemaakt als het in de avond donker wordt en de aanmaak wordt geremd door daglicht. Fijn, want zo kunnen we ‘s nachts slapen en overdag wakker blijven. Maar slaap je lang uit? Dan wordt de aanmaak van dit hormoon verstoort. De melatonine-aanmaak blijft dan te lang doorlopen. Het resultaat? Zondagavond val je lastig in slaap en maandagmorgen heb je extra veel moeite met opstaan.
Extra kans op aandoeningen
Volgens dit medische team wordt lang slapen en het doen van powernapjes in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Net als met te weinig slaap kan te veel slaap een groter risico op obesitas met zich meebrengen. Structureel tien uur per nacht slapen zorgen voor 21% meer kans op obesitas.
Overslapen zorgt voor meer hoofdpijn
Vooral mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van hoofdpijn kunnen door te veel slaap last krijgen van extra hoofdpijn. Dit zou mogelijk komen doordat overslapen effect heeft op de aanmaak van sommige neurotransmitters in de hersenen zoals serotonine.
Last van je rug
Te lang in bed blijven liggen kan zorgen voor rugpijn. Waar dokters vroeger juist adviseerden om bij rugpijn stil op bed te liggen luidt het advies tegenwoordig – afhankelijk van de specifieke klacht: bewegen! Onze tips tegen lage rugpijn vind je hier.
Slaap dus voldoende, maar niet te veel. Af en toe een keertje uitslapen is natuurlijk echt geen ramp. Hier vind je onze beste onverwachte tips om beter te slapen en hier lees je waarom je je sokken liever aan wilt houden in de nacht.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.