Als een vrouw ineens driftig met een papiertje voor haar gezicht wappert, is het voor iedereen duidelijk: de overgang. En als een man ineens voorbij scheurt in een sportwagen, is het ook duidelijk: een midlifecrisis. Maar krijgen mannen eigenlijk ook last van opvliegers? Dit zijn de verschillen tussen de vrouwelijke menopauze en de mannelijk penopauze.
Verschil 1: De penopauze is geen afgebakende periode met klachten
Door de afname van het mannelijke hormoon testosteron wordt de penopauze veroorzaakt. Het is een geleidelijk proces waar jaren overheen gaan en het hangt samen met verouderingsklachten. Mannen merken na verloop van tijd wel dat niet alles meer zo vanzelfsprekend gaat als vroeger, maar hebben lang niet allemaal een afgebakende periode met klachten, zoals vrouwen in de overgang. En nee, ze krijgen ook geen opvliegers.
Verschil 2: Mannen zijn na de penopauze nog steeds vruchtbaar
Het is oneerlijk verdeeld in de natuur. Vrouwen zijn na de menopauze onvruchtbaar. Mannen blijven hun leven lang vruchtbaar, al neemt de kwaliteit van hun zaad wel af. Een erectie duurt ook minder lang, is minder stevig en het kan langer duren voor er een erectie komt.
Verschil 3: De hormonale veranderingen gaan bij mannen veel trager
De afname van testosteron begint al als een man eind dertig is. Omdat dit zo langzaam gaat, met één procent per jaar, merken de meeste mannen het verschil pas op latere leeftijd. Het verschilt per vrouw hoe lang de overgang duurt. Het kan vijf jaar duren, maar ook tien jaar. Meestal begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar. In deze periode stopt de aanmaak van oestrogeen en progesteron door de eierstokken. Het is dus niet te vergelijken met de penopauze.
Verschil 4: Mannen hebben veel minder last van overgangsklachten
Tachtig procent van de vrouwen krijgt last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk zweten. De meeste overgangsklachten zijn bij mijn mannen totaal anders, denk aan impotentie en erectiestoornissen. Hier krijgt ongeveer twintig procent van de mannen mee te maken. Mannen en vrouwen kunnen wel beide last krijgen van stemmingswisselingen, vermoeidheid en minder zin in seks.
Verschil 5: De penopauze is veel minder bekend
Wanneer een man een sportauto koopt of een motor, wordt wel eens gekscherend gezegd: “Hij heeft last van een midlifecrisis!”. De penopauze, ook wel andropauze, is iets waar veel mensen niet bij stilstaan. Het is lang niet zo algemeen bekend als de overgang en in biologieboeken wordt er amper aandacht aanbesteed.