Een gezonde eisprong is niet alleen belangrijk als je een kinderwens hebt. Je ovulatie zegt namelijk veel over je gezondheid. Hoe herken je je eisprong? En hoe weet je of je eisprong gezond is? Dit moet je erover weten.
Zó herken je je eisprong
Je ovulatie kun op verschillende manieren herkennen. Houd je je lichaamstemperatuur bij, dan kun je merken dat deze temperatuur rond de ovulatie een beetje daalt en vervolgens weer stijgt. Rondom je ovulatie – drie of vier dagen ervoor en een tot twee dagen erna – kun je ervaren dat je meer vaginale afscheiding hebt. Ook kun je de eisprong zelf voelen als een soort ‘plop’ of als een prik in je onderbuik.
Is pijn bij de eisprong normaal?
Ook kan het zijn dat de eisprong voor jou voelt als een doffe, kloppende pijn of een stekende pijn. Dit soort pijntjes worden vaak onterecht bestempeld als onschuldig. In werkelijkheid is zo’n pijn een rode vlag die je serieus moet nemen. In ‘De Cyclus Strategie’ van Maisie Hill lezen we dat zo’n pijn kan duiden op een cyste, endometriose of chlamydia. Ga in het geval van pijn bij de ovulatie daarom langs een arts om de oorzaak van de pijn te onderzoeken.
Wat betekent bloedverlies rondom de ovulatie?
Volgens Maisie Hill heeft 4,8% van de menstruerende vrouwen last van spotting. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de enorme daling van hormoonlevels in combinatie met het progesterongehalte dat nog niet voldoende is gestegen. Deze vorm van bloedverlies kan onschuldig zijn, maar dat hoeft niet. Heb je regelmatig en heftig bloedverlies tussen je menstruaties door of na de seks? Dan is het slim om bij de huisarts te laten checken of dit normaal is voor jou cyclus.
Wat als je eisprong uitblijft?
Het kan zijn dat je (soms) geen eisprong hebt. Dit wordt anovulatie genoemd. Onregelmatig ovuleren is een teken van een hormonale disbalans. Heb je onregelmatige of hele lange cycli, dan kun je je hormonen laten testen bij de huisarts.
De invloed van je leefstijl op je ovulatie
Niet alleen je hormoonlevels hebben invloed op het verloop van je menstruatie. Ook kunnen medicatie en drugs je ovulatie beïnvloeden. Net als het eten van weinig calorieën of koolhydraten en een hoge consumptie van cafeïne. Wist je dat je zelfs je vruchtbaarheid kan vergroten met bepaalde voeding? Hier geven we je 7 tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.