Je handen beginnen te kriebelen, want ineens moeten de kasten worden uitgemest, de ramen gelapt en het huis afgestoft. Maar voordat je aan deze grote schoonmaak begint, is het slim om eerst dit artikel te lezen. Wij behoeden je van zeven schoonmaakfouten die bijna iedereen maakt. Ja, zelfs jij!
Fout 1: Elke ochtend je bed opmaken
Iedere slaapkamer ziet er gezelliger uit met een opgemaakt bed. Alleen is dit warme nest wel heel aantrekkelijk voor bacteriën en huisstofmijt. Door de broeierige temperatuur kunnen ze zich makkelijk vermenigvuldigen. Gooi deze goede gewoonte daarom over boord en maak je bed voortaan niet meteen meer op. Beter is het om de dekens open te slaan, zodat je bed even kan luchten.
Fout 2: Milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken
Waarom milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken als het ook veel natuurlijker kan? Met soda, groene zeep en schoonmaakazijn wordt je huis minstens zo schoon. Schuurmiddel maak je zelf met een eetlepel soda en een paar druppels afwasmiddel. Hier vind je een aantal recepten om zelf een keukenreiniger, magnetronreiniger en glasreiniger te maken.
Fout 3: De toiletborstel na het schoonmaken niet laten drogen
Eén van de vieste klusjes die er is: de toiletborstel schoonmaken. Het is geen verrassing dat dit toiletgereedschap een bron is van bacteriën. Daarom is het ook zo belangrijk om de toiletborstel na het schoonmaken eerst te laten drogen, voordat je hem weer in de houder zet. Bacteriën zijn namelijk gek op vochtigheid. Anders verandert je net schoongemaakte toiletborstel zo weer in een bacteriënbom.
Fout 4: Bleekmiddel gebruiken om schoon te maken
Maak jij het toilet en de badkamer schoon met een bleekmiddel? Dit agressieve middel wordt volgens schoonmaakexpert Diet Groothuis vaak verkeerd gebruikt: “Bleekmiddelen, zoals chloor, maken niet schoon, maar ontsmetten alleen.” Het doodt dus wél ziektekiemen, maar maakt viezigheid niet schoon. Nog een reden om bleek in je keukenkastje te laten staan: het is slecht voor het milieu en je luchtwegen vinden het niet fijn om deze schadelijke stoffen in te ademen. Groene zeep is een milieuvriendelijk alternatief.
Fout 5: Je telefoon niet (vaak genoeg) schoonmaken
Volgens onderzoekers zitten er vaak E.-Coli bacteriën op telefoons. Dit is een bacterie die voorkomt in de ontlasting van mensen en dieren. Niet gek als je je telefoon zelfs meeneemt naar het toilet. De beste manier om je telefoon schoon te maken, is met een brillendoekje en antibacteriële spray. Geef je telefoon één keer per week een schoonmaakbeurt en vergeet ook niet lichtknopjes, deurklinken, kranen en afstandsbedieningen regelmatig schoon te maken.
Fout 6: Speciale vlekkenmiddelen kopen
Tomatensaus op je witte blouse? Volgens Groothuis hoef je voor deze vlekken geen speciaal middel te kopen: “De meeste vlekken gaan weg met afwasmiddel en/of groene zeep.” Even googelen heeft ook altijd zin, want op internet staan de handigste huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om vlekken uit je kleding te krijgen.
Fout 7: De ramen schoonmaken op een zonnige dag
Op een zonnige dag is het veel aantrekkelijker om de ramen schoon te maken. Toch kun je hier beter mee wachten tot de zon niet meer schijnt of verscholen is achter een dik pak wolken. Als je de ramen schoonmaakt als de zon schijnt, droogt het veel sneller op. Het gevolg: een raam vol strepen. Zonde!
Benieuwd hoe je ieder huis in een half uur schoon krijgt? Lees hier het geheim van schoonmaakexpert Diet Groothuis.