Avocado kan in een oogwenk overrijp worden en bederven. Gelukkig is er een trucje om de vrucht langer vers en smakelijk te houden. Lees verder en ontdek hoe je jouw avocado’s kunt bewaren als een pro!
Avocado’s zijn romig, veelzijdig in gebruik en bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. Deze vrucht zit boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam en geest. Die wil je natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Met deze tips is dat een fluitje van een cent:
Citroensap als beschermer
Het geheim om (halve) avocado’s langer vers te houden? Gebruik citroensap. Het sap van deze vrucht is de ideale beschermer tegen oxidatie, wat ervoor zorgt dat de avocado bruin wordt. Dit simpele trucje voorkomt dat lucht de vrucht raakt en zo vertraging geeft aan het rijpingsproces. Handig!
Zo werkt het:
- Snijd de avocado door de helft en verwijder de pit. Let wel op: de vruchten zijn supergezond, maar ook gevaarlijk. Deskundigen waarschuwen dan ook voor de vrucht. Niet voor de avocado zelf, maar wel van het ontpitten ervan. Plastische chirurg Annekatrien van de Kar vertelt er meer over en hoe je het beste een avocado ontpit.
- Sprenkel een kleine hoeveelheid citroensap over het vruchtvlees van de avocado. Zorg ervoor dat het citroensap de hele gesneden kant bedekt. Je kunt een kwastje gebruiken om het citroensap gelijkmatig te verdelen.
- Voor extra bescherming kun je de twee helften van de avocado weer tegen elkaar drukken, zodat ze minder aan lucht worden blootgesteld.
Bewaar de vrucht daarna in een luchtdicht bakje of wikkel het in huishoudfolie. Zo zorg je ervoor dat het citroensap de avocado goed bedekt. Bewaar het in de koelkast om het rijpingsproces nog meer te vertragen. Als je de groene lekkernij wilt gebruiken, haal je hem gewoon uit de koelkast en laat je hem op kamertemperatuur komen voordat je hem opensnijdt.
Bonustips
- Een halve avocado over? Laat de pit dan in de helft die je bewaart. De pit helpt óók om oxidatie te vertragen.
- Als je de hele avocado wilt bewaren, kun je de schil eraan laten zitten en er wat citroensap overheen sprenkelen voordat je hem in huishoudfolie wikkelt.
- Als je geen citroensap bij de hand hebt, kun je ook limoensap gebruiken. Limoensap heeft dezelfde beschermende eigenschappen tegen oxidatie.
De groene vrucht hoort niet alleen thuis in je keuken maar ook in je badkamer. Gebruik het bijvoorbeeld als gezichts-of haarmasker, tegen wallen of als make-up remover.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.