De menstruele cyclus. Ja ja, die kennen we wel. Dat hebben we al láng gehad op de middelbare school. Klopt. Maar is het blijven hangen? Weinig mensen beheersen deze stof. Er zijn zelfs vrouwen die de vagina niet kunnen vinden op een anatomiemodel. En velen weten niet hoe een normale cyclus eruitziet.
Dat je eens in de maand bloed verliest en dat dit iets te maken heeft met een eisprong, weet je vast. Maar verder? We geven een kleine opfriscursus. Want, als je niet weet hoe het hoort te werken, hoe kun je dan herkennen als je een afwijkende menstruatie hebt? Niet, natuurlijk!
Redenen om je cyclus te kennen
Het kennen van je menstruele cyclus – dat is alleen belangrijk als je zwanger wilt worden, toch? Nee! Het leren kennen van je cyclus heeft vele voordelen. Dit zijn ze:
- Je kunt vage klachten met feiten onderbouwen;
- Het is beter voor je gewicht; je weet verleidingen beter te weerstaan omdat je weet dat je geen honger hebt, maar ongesteld moet worden;
- Het is beter voor je (zelf)vertrouwen, je weet wat je lichaam ‘doet’ en waarom;
- Je weet wanneer je naar een arts moet, omdat je weet wat klopt en wat niet klopt en daar kom je beter beslagen ten ijs;
- Je weet beter wanneer je vruchtbaar bent.
Dit is een gezonde menstruatiecyclus
Oké, vrouwen hebben dus zoiets als een menstruatiecyclus. Tenzij je zwanger bent of hormonale anticonceptie gebruikt, dan wordt deze cyclus onderbroken. Vijf belangrijke vragen en antwoorden:
1. Hoe gaat de cyclus van dag tot dag?
Een gezonde menstruatiecyclus bestaat uit vier fasen: de menstruatiefase, de pre-ovulatoire fase, de eisprong en de premenstruele fase. Dag één van de menstruatie is dus ook dag één van een gloednieuwe menstruatiecyclus. De eisprong is zo ongeveer halverwege de cyclus, zo rond dag 14. Ongeveer op dag 25 van de cyclus weet het lichaam of er sprake is van een zwangerschap. Is dat niet het geval, dan word je ongesteld en wordt het lichaam gereset voor een nieuwe zwangerschapskans.
2. Wat is de normale lengte van een cyclus?
Geen enkele vrouw is hetzelfde, ook niet als het om de menstruatiecyclus gaat. Een cyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Dat verschilt nogal, maar dat komt doordat het rijpen van de eicel per vrouw varieert.
3. Wat is de normale lengte van een menstruatie?
De menstruatie duurt vaak tussen de 1 en 7 dagen. Het is oké als je menstruatie niet elke maand hetzelfde aantal dagen duurt, maar er zit meestal wel een duidelijk ritme in.
4. Hoe ziet gezond menstruatiebloed eruit?
De kleur van menstruatiebloed varieert: het begint vaak roze en op de dagen dat je het meeste vloeit is het rood. Vervolgens kleurt het bruinig. Ga je ‘s nachts naar de wc en is je bloed donkerrood? Geen zorgen: door de liggende houding verlaat het bloed wat langzamer het lichaam.
5. Heb ik klachten bij een gezonde cyclus?
Ja en nee. Hormonen hebben een eigen wil en de hormoonschommelingen kunnen er nu eenmaal voor zorgen dat je bijvoorbeeld buikpijn of acne krijgt. Net als dat PMS een erkende medische aandoening is. Maar een gezonde cyclus betekent ook dat je voor je lichaam zorgt, denk aan een gezond voedingspatroon en beweging. Zo houd je de hormonen zoveel mogelijk in balans en kun je klachten verminderen.
Wanneer is de cyclus niet gezond?
Een pijnlijke, onregelmatige menstruatie, hevig bloedverlies, hevig tussentijds bloedverlies of geen menstruatie kan duiden op een verstoring in de cyclus: een lichaam dat niet in balans is. Nu je weet hoe een gezonde cyclus eruit ziet, kun je een afwijkende menstruatie ook gemakkelijker herkennen. Ga naar de huisarts als je maandelijks last hebt van menstruatieklachten of een afwijkende cyclus!
Last van menstruatiepijn? Lees hier wat voeding voor je kan doen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.