Als je verkouden bent, wil je maar één ding: dat je snotneus zo snel mogelijk verdwijnt. Liever vandaag dan morgen. Alleen doen we zonder dat we het doorhebben dingen die onze verkoudheid alleen maar erger maken. Tijd om daar verandering in te brengen! Wij vertellen je wat je beter niet kunt doen als je verkouden bent.
1. Te koud kleden
Het dragen van een laagje, laagje en nóg een laagje is een goed idee als je verkouden bent. Het verwarmen van je lichaam kost namelijk veel energie. Energie die je lichaam beter kan gebruiken om je verkoudheid te genezen. Viroloog Jan Wilschut vertelde eerder aan gezondNU dat iemand die kou heeft gevat een lagere weerstand heeft. Dat komt omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. En als je een lagere weerstand hebt, ben je weer vatbaarder voor virussen en bacteriën. Trek dus je dikste trui, wollen sokken en kruik uit de kast als je begint te snotteren.
Tip: Je lichaam houd je niet alleen warm met een warme trui (het liefst van fleece, wol of dons), maar ook met wat je eet en drinkt. Met een havermoutpap, een kop gemberthee en warme appel met kaneel stook je innerlijke kachel op. Verwerk ook verwarmende kruiden en specerijen als steranijs, kaneel, nootmuskaat, laurier en kerrie in je eten. Ben je écht een koukleum? Kijk dan naar deze tips.
2. Te weinig drinken
Genoeg drinken is altijd belangrijk, maar zeker als je verkouden bent. Water helpt namelijk afvalstoffen en slijm afvoeren. Veel water en (kruiden)thee drinken is daarom een goed idee. Ook slim: een grote pan kippensoep maken. Uit onderzoek van de universiteit van Nebraska bleek dat in deze soep het stofje carnosine zit. Carnosine schijnt de werking van witte bloedcellen te vertragen; deze bloedcellen zijn deels verantwoordelijk voor de klassieke verkoudheidssymptomen als een snotterige neus. Hoe minder van deze cellen, hoe beter je je voelt. Laat alcohol en melk liever staan zo lang je verkouden bent. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam en melk zet aan tot slijmvorming. Hierdoor ga je alleen maar meer snotteren.
Tip: Maak het jezelf makkelijk om genoeg te drinken door een kan met water naast je neer te zetten. Voeg eventueel plakjes komkommer, gember, citroen of sinaasappel toe om het iets op te leuken. Kruidenthee, en dan vooral kamillethee en tijmthee, wordt ook aangeraden als je verkouden bent. Twijfel je of je genoeg drinkt? Kijk dan naar je urine. Het hoort helder en licht- tot felgeel van kleur te zijn.
3. Niet genoeg slapen
Op je slaap moet je zeker niet beknibbelen als je verkouden bent. Tijdens je slaap wordt het immuunsysteem opnieuw ingesteld en ontdoet het lichaam zich van giftige stoffen. Naast dat slaap dus goed is voor je weerstand, verbetert het ook je stemming. Iets dat meer dan welkom is als je flink verkouden bent. Bij te weinig slaap heeft het emotionele deel van je brein (de amygdala) niet genoeg tijd om zich te herstellen. Het gevolg is dat je eerder geprikkeld bent en minder aankunt. Nog een reden dus om vroeg onder de wol te kruipen.
Tip: Als je verkouden bent, is het meestal lastiger om in slaap te komen. Het helpt om voor het slapen een hete douche te nemen en een extra kussen onder je hoofd te leggen. Hierdoor kun je vrijer ademhalen. En voor echte diehards: leg een gesneden ui naast je bed. Een eeuwenoude truc om je verstopte neus weer open te krijgen.
4. Je handen niet goed wassen
Het is geen nieuws dat virussen en bacteriën overal zitten. Op deurklinken, kranen, toiletbrillen en telefoons. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid, ook het verkoudheidsvirus. Door je handen goed te wassen kun je niet alleen een verkoudheid voorkomen, maar ook eerder verhelpen. Het lastige is alleen dat veel mensen hun handen wel wassen, maar niet goed genoeg wassen. Was jij je handen wel minstens twintig seconde? En in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd? Uit het Nationaal Toilet Onderzoek kwam naar voren dat driekwart van de mensen zijn handen te weinig of te kort wast. Niet gek dat we lopen te sniffen, te snuiten en te snotteren.
Tip: Maak er een gewoonte van om na elk toiletbezoek, voor iedere maaltijd, na hoesten, niezen of snuiten van je neus, je handen minimaal twintig seconde te wassen. Plak desnoods een post-it bij de kraan thuis en op je werk als herinnering. Hier lees je hoe je je handen het beste kunt wassen. En vergeet de bacteriële handgel. Als je deze vloeistof op je handen smeert, zitten de bacteriën er nog steeds.
5. Je onnodig druk maken
Stress is voor vele zaken niet goed, maar ook je weerstand gaat er verder mee onderuit. Door stress zul je op de eerste plaats minder goed slapen, niet goed voor je weerstand. Het is echter vooral de langdurige stress die kan zorgen voor allerlei kwalen, van haaruitval en nekpijn tot griep en verkoudheid. Bij stress verplaatst alle energie zich naar je spieren en het verhogen van je bloeddruk. Hoe meer energie er verloren gaat, hoe kwetsbaarder je immuunsysteem wordt. Ook zorgt stress voor meer adrenaline en cortisol in het lichaam. Deze hormonen staan erom bekend dat ze de witte bloedlichamen remmen die een belangrijke rol spelen binnen het immuunsysteem. Het is natuurlijk het beste om stress zoveel mogelijk te voorkomen. De kans dat je een griepje of verkoudheid oploopt, is dan een stuk kleiner. Ben je al verkouden? Dan is het ook belangrijk je zo min mogelijk druk te maken. Hoe relaxter je bent, hoe eerder je je weer topfit voelt.
Tip: Ons brein is er niet op gebouwd om meerdere dingen tegelijk te doen. Het gaat ten koste van je concentratie en maakt je onnodig gestrest. Stop daarom met multitasken.
Kijk als je gestrest bent ook eens naar wat er op je bord ligt. Zo staat magnesium bekend als het anti-stressmineraal en helpen omega-3-vetzuren het stresshormoon cortisol te verminderen. Hier vind je een handig anti-stress menu.
Ben je verkouden en wil je er zo snel mogelijk vanaf komen? Met deze tips lukt dat binnen 24 uur.