Omdat roken schadelijk is voor je longen, zou je denken dat mensen met astma sowieso niet gaan roken. Dit is niet waar, zo blijkt. Hoe zit dat? En zijn de gevolgen van roken voor hen nog groter dan voor een ‘gewone’ roker? (ja!)
In Nederland rookt 22 procent van de bevolking. Heb je enig idee hoeveel mensen met astma roken? Schrik niet: in 2018 lag het percentage op zes procent, blijkt uit cijfers van NIVEL. Ondanks dat het aantal rokers bij mensen met astma lager is ten opzichte van de rest van de Nederlandse bevolking, is het een alarmerend percentage. Twee deskundigen leggen uit waarom.
Roken prikkelt de luchtwegen
Wie astma heeft, weet als geen ander hoe problematisch ademhalen soms is en hoe belangrijk gezonde longen zijn. En misschien weet je ook wel dat roken en astma niet goed samengaan. Maar hoe dat precies zit …
“Roken prikkelt de luchtwegen en dat maakt astmaklachten steeds erger”, Jenny Willigenburg, praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk. “Het slijmvlies in de luchtwegen is door de astma al voortdurend ontstoken. Als je rookt, raakt het nog meer beschadigd.” Bovendien kan tabaksrook een astma-aanval uitlokken.
Ook wordt de kans op benauwdheid groter door het roken. Willigenburg: “De luchtwegen worden gevoeliger voor andere prikkels en trekken hierdoor steeds vaker samen.” Omdat je door het roken meer gaat hoesten en de slijmproductie toeneemt, gaan ook astmamedicijnen minder goed werken. “Je kunt dus minder aan de klachten doen, er is meer kans op blijvende schade en een hogere kans op de ziekte COPD.”
De voordelen van stoppen met roken
Stoppen met roken, is dus het devies. Zodra een roker met astma stopt, gaan medicijnen namelijk beter werken en verminderen hevige astmaklachten. Bijkomend effect is dat je conditie verbetert en je meer energie krijgt. Ook ben je minder vaak verkouden en verkleint de kans op COPD.
Maar stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Rutgers: “De meeste mensen beginnen met roken voordat ze 18 zijn. Ze worden dan nog erg beïnvloed door hun omgeving. Al snel zijn ze verslaafd. Door hun verslaving is het moeilijk om te stoppen met roken, terwijl meer dan driekwart van de rokers op een moment in de toekomst wil stoppen.”
De beste tip voor iemand die wil stoppen met roken, is om contact op te nemen bij een huisarts, legt Willigenburg uit. “De praktijkondersteuner bij de huisarts is opgeleid om je te begeleiden en te motiveren bij het stoppen met roken. Ook nicotine vervangende middelen of medicatie kan het stoppen met roken ondersteunen en ontwenningsverschijnselen verminderen.”
Foto door: Andres Siimon op Unsplash.